Megszólalt a kardiológiai intézet elhunyt betegének felesége és lánya

2018. október 10., 16:27

Szerző:

Semmilyen megkeresést, sem a belső vizsgálat, sem pedig részvétnyilvánítás kapcsán nem kapott a kirúgott szívsebész elhunyt betegének családja – derült ki Kálmán Olga Facebook-oldalán megosztott riportjából. Az újságíró ugyanis interjút készített az elhunyt férfi feleségével és lányával, akik részletesen beszámoltak arról, mi történt az 55 éves férfival.

Kálmán Olga maga idézte fel: szeptember 3-ra a Gottsegen György Országos kardiológiai Intézetben már betervezték annak a férfinak a műtétjét, aki végül nem élte meg a beavatkozást. A szeptemberi műtét elmaradt, ezután Székely László október 2-ra ígérte a műtétet. Utoljára augusztus 28-án volt a család az intézetben, hogy az azóta kirúgott Székely Lászlóval a műtét részleteiről beszéljen.

Az elhunyt férfi özvegye Kálmán kérdéseire részletesen, dátumokkal számolt be a Székely László elbocsátott szívsebész, továbbá az intézmény más orvosaival folytatott konzultációikat.

A családtagok beszámolóiból kiderült, hogy augusztus végén úgy sejtették, szeptember elején megműtik az édesapát, de az operáció elmaradt, mert nem készült el a szükséges implantátum. Így csúszott egy újabb hónapot a beavatkozás. A betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Székely el is indította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott, így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg.

A beteg főverőere átszakadt és a salgótarjáni kórházban meghalt. A tragikus körülményekről a beteg felesége azt mondta, férje hajnalban ébresztette, hogy hívjon mentőt. Bevitték a helyi kórház sürgősségi osztályára, ahol különböző vizsgálatokat követően a fővárosba szállításáról döntöttek az orvosok. Október 4-én mentő vitte volna a férfit. Kálmán kérdésére, hogy el tudott-e indulni a beteggel a mentő, az özvegy azt mondta:

– Már nem, nem tudott elindulni a mentő... Még fél órát, negyven percet próbálták újraéleszteni a sürgősségin, de nem ment – mondta elcsukló hangon az asszony.

A történtek óta a családot senki, egyetlen érintett állami hatóság vagy a kardiológiai intézet sem kereste. Az elhunyt özvegye elmondta:

kaptak felvilágosítást arról, hogy ez egy kockázatos műtét lett volna, de „ez egy esély lett volna az életre". 

Az asszony és lánya arról is beszámolt, hogy miután tudomást szereztek Székely László elbocsátásáról, keresték a kórházat, ott pedig a titkárságon azt jelezték, hogy tudnak az esetről, s megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy a szükséges beavatkozást elvégezzék.

Mindez már csak azért is súlyos állítás, mert Andréka Péter, a GOKI főigazgatója először azt állította, hogy a műtétre váró beteg nem szerepelt sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában, mert távozáskor Székely László elfelejtett tájékoztatást adni róla. Csakhogy később a Népszava megszerzett egy levelet, amelynek a tanúsága szerint ez nem igaz, ugyanis a levélben Ender Gábor szívsebész felhívta a figyelmet három betegre, akik érimplantátum-beültetésre várnak. Közöttük volt az a beteg is, akiről a kórház közleménye szerint Székely László nem tájékoztatta távozásakor az intézetet.

A levél következőképpen fogalmaz: „Kérem a fenti betegek műtétjeinek a mindenkori műtéti programba betervezni illetve, ha szükségesnek látja a képalkotó diagnosztikai anyagokat újraértelmezve a műtéti indikációt értékelni szíveskedjék.” Erre Andréka Péter múlt péntek este már azzal próbálta elhárítani a GOKI-ról a felelősséget, hogy Székely László hatalmas szakmai hibát követett el, a beteget ugyanis 48 órán belül meg kellett volna műteni, ami helyett Székely László „informálisan és illegálisan” megrendelt egy speciális érprotézist 6,5 millió forintért. Ez az érprotézis a beteg haláláig tartó 66 nap alatt sem érkezett meg, a megrendeléséről és a gyártásáról ráadásul a GOKI vezetőségét sem értesítette.

Az Országgyűlés hétfői vitájában Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy egy minisztériumi szintű vizsgálat szerint a szívsebész elbocsátásának semmi köze a beteg halálához. Ráadásul Gulyás arra is célzott, hogy inkább maga a szívsebész felelős az esetért: szerinte lehet, hogy jogi értelemben a kórház felelőssége a beteg halála, de az orvosszakmai hibáért Székely is felelőssé tehető.

Az Indexnek azonban nyilatkozott a szívsebész, aki szerint ebben a Gulyás által említett állítólagos minisztériumi vizsgálatban őt meg sem kérdezték. Az orvos szerint a vizsgálathoz gyűjtött adatok feldolgozásához semmilyen információt vagy kiegészítő véleményt nem kértek tőle. Nem voltak kíváncsiak annak az angliai orvosnak a véleményére sem, aki az elhunyt beteg esetében javasolta a Székely által alkalmazandó speciális műtéti technikát.

– Tudtommal csak a GOKI Felnőtt és Csecsemő Szívsebészeti Osztálya együttesen rendelkezik olyan speciális gyakorlattal és tudásbázissal, ami ennek a típusú betegségnek az ellátásával kapcsolatosan alapvető. A beteggel és betegséggel kapcsolatban nem szeretnék semmilyen részletezést tenni az erre hivatott szakmai fórumokon kívül, ám mindenképpen szeretném leszögezni, nagyon nehéz – objektíven talán nem is lehet – olyan szívsebészt találni Magyarországon, aki ilyen típusú betegség, ilyen típusú szövődményének a kezelésével, vagy a betegség progressziójával kapcsolatosan saját gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezne – fogalmazott Székely László.

Eközben azonnali belső vizsgálatot rendelt el és büntető feljelentést tett Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgatója, miután az intézményből elbocsátott szívsebész két betegének kórházi dokumentumai is felkerültek a Facebookra 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.