Megrázott az áram egy kisfiút Palkonyán egy vendégházban, mert a lámpából kilógó vezetékeket csak egy nejlonzacskó takarta

A feszültség alatt lévő kábeleken nem volt szigetelés. A panziósok az apa szerint azzal védekeztek, hogy a lámpaoszlop már évek óta úgy állt ott.

2019. június 30., 12:01

Szerző:

Áramütés ért egy két és fél éves kisfiút Palkonyán a Bogyólak vendégházban pénteken - értesült a 168 Óra. A szálláshely udvarán egy lámpaoszlopból kilógott a vezeték, amely nem volt leszigetelve, feltételezhetően egy nejlonszatyorral volt csak letakarva. A kisfiút égési sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba Pécsre, a rendőrség nyomozást indított.

Zoltán, a kisfiú édesapja mesélte el az esetet portálunknak. Eszerint a család egy esküvőre ment, szállásuk a Bogyólakban volt. Két gyerekkel voltak ott, kislányuk még csak kúszni tud, járni nem. A szállás foglalását ismerőseik intézték, kihangsúlyozva, hogy gyerekek is lesznek a vendégek között.

Elmondása szerint a kisfiú az udvaron szaladgált, ahol egy 40-60 centi magas lámpaoszlop állt kilógó vezetékkel, amelyet csak egy kiflis nejlonszatyor takart, búra és foglalat nélkül. A két kilógó kábelvég a kisfiú fejmagasságában volt. Az apa szerint a gyerek vehette le a zacskót, ő azt már a földön látta. Az áram alatt lévő kábelek nem voltak leszigetelve. A kisfiú megfogta a vezetéket és megrázta az áram.

– A kertben voltunk délután, a gyerek nézelődött. Fél pillanatra elfordultam, és meghallottam az üvöltését. Fogta az oszlopot, de elengedte, amikor éppen hozzáértem volna. Hirtelen elém rogyott. Bevittem a házba, és amikor elengedte a vállamat, akkor láttam a kezén a fekete-fehér égésnyomot

– mondta az apa.

A fiút mentőhelikopter szállította a pécsi kórházba, a mentősöktől nyugtatót és erős fájdalomcsillapítót kapott, első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Szerencsére mindkét kábelt megfoghatta, ezért nem lett nagyobb a baj. 

A kisfiú keze a gyűrűsujja közepétől a tenyere közepéig leégett, elszenesedett, fekete volt a bőre, és fel is hólyagosodott. Egy részén csak a felszíni hámréteg sérült, de nagyobb részen mélyebb a sérülés.

Az áramütés után a gyermek 1–2 órán keresztül üvöltve zokogott. Látta, hogy szülei megijedtek, még ő kért tőlük bocsánatot, azt hajtogatta, hogy „sajnálom, apa”, és síró anyját nyugtatgatta.

A kórházban kétszer vettek tőle vért, monitorozták, kétszer bekötözték a sebét, ami neki elég fájdalmas eljárás volt. (A gézen látható sötét folt a fertőtlenítő anyagtól van, nem a sérüléstől.)

Fotó: 168 Óra/olvasói fotó

A kisfiút szombaton délelőtt engedték ki a kórházból. Zoltán attól tart, hogy a stressz nagyobb hatást vált ki a gyerekéből. Ma mennek újabb kötözésre, az égési sérülésnél ugyanis az égés után is tudnak mélyülni a sebek. A kisfiú már jobban van, de viselkedését befolyásolja a sokkhatás, és fájlalja a kezét.

Az ügyben nyomozás indult. A 168 Óra érdeklődésére a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azt válaszolta, hogy a Siklósi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen. További részleteket a nyomozás érdekeire való tekintettel nem közöltek.

A rendőrség helyszínelést tartott, mire a családot kiengedték a kórházból, már leszigetelték a vezetéket, és a kilógó kábelt visszadugták a lámpába. Az alábbi kép már ezután készült a lámpáról.

Fotó: 168 Óra/olvasói fotó

Az apa elmondása szerint a panziósok bocsánatot sem kértek, és azzal védekeztek, hogy a lámpaoszlop már évek óta ugyanúgy ott van, négy éve így vették a helyet.

– Egyikük mintha próbálta volna magára erőltetni a sajnálatot, de a kutyám jobban hazudik. Ő legalább megpróbálta – tette hozzá Zoltán.

A szálláshely egyébként azzal is reklámozza magát, hogy

„A telek teljesen zárt, körbekerített, a kisgyerekek is biztonsággal kiengedhetők a füves kertbe.”

Kérdéseinket elküldtük tegnap este a vendégháznak, ma telefonon is kerestük őket. Miután elmondtuk, hogy milyen ügyben keressük őket, letették a telefont. Ha mégis válaszolnak, közzétesszük.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.