Márki-Zay szerint Orbán hazudik arról, hogy nem szállítanak fegyvereket, Kovács Zoltán szerint ez hazugság

Mindenki mutogat mindenkire.

2022. február 28., 18:33

Szerző:

Márki-Zay Péter szerint egy magyar katonai repülő Ukrajnába szánt fegyvereket szállít. „A Pápán állomásozó NATO Nehéz Légiszállító Ezred egyik magyar felségjelzésű C-17 repülőgépe 50 darab német Panzerfaust-3 páncéltörőt 200 rakétával, 400 darab Stinger légvédelmi rakétát szállít Hollandiából Ukrajnának. 100 darab mesterlövész puska is van a gépen 30 ezer tölténnyel, illetve két aknakereső tengeri búvárhajót” – részletezte a repülő tartalmát az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Bejegyzésében emellett kijelenti, hogy Orbán Viktor hazudott, ugyanis letagadja a magyar katonai részvételt.

„Mindezt egy olyan célért, egy olyan idegen hatalom érdekében, amit nemzete és szövetségesei elárulásával, propagandával, kémbankkal és számos más módon is támogat.”

– írta.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár erre reagált egy posztban Facebookon, miszerint Márki-Zay Péter „megint hazudott”. Kiemelte: „fake news”, hogy magyar katonai repülő szállítana fegyvereket Ukrajnába.

Kovács Zoltán leszögezte, hogy magyar személyzettel, magyar területről, magyar területen keresztül magyar repülőgép nem szállított fegyvereket Ukrajnába. Egy, a NATO keretei között, többnemzeti együttműködésben működő nehéz légi szállító képesség keretében három magyar felségjelű gép lát el ezzel kapcsolatos feladatokat. Az együttműködés célja, hogy nemzetközi legénységgel katonai stratégiai légi szállítási képességet biztosítson a programban részt vevő országoknak. Mindegyik részt vevő nemzet a programhoz való hozzájárulásként repülési órákat vásárol, amelyek alatt a saját céljaikra használhatják a repülőgépeket – ismertette az államtitkár.

A kérdésben foglalt szállítási feladatot tehát nem Magyarország és nem a Magyar Honvédség igényelte, arra ráhatása nincs 

– hangsúlyozta Kovács Zoltán.

(Kiemelt kép: Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Fotó: Vajda János / MTI)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.