Márki-Zay Péter azt mondta, jobboldali politikusként nem képviselhet minden hódmezővásárhelyit, ezért baloldali politikust kért fel alpolgármesternek

2018. március 3., 13:49

Szerző:

Kis Andrea önkormányzati képviselőt, az MSZP helyi elnökét választotta egyhangú döntéssel alpolgármesterré a hódmezővásárhelyi közgyűlés szombaton, azt követően, hogy a város új polgármestere, Márki-Zay Péter letette esküjét és beiktatták a hivatalába.

A polgármester azzal indokolta az alpolgármesteri posztra tett javaslatát, hogy jobboldali, keresztény politikusként nem képviselheti a hódmezővásárhelyiek mindegyikének álláspontját, ezért kért fel a tisztségre egy baloldali közéleti szereplőt.

Márki-Zay Péter beiktatási beszédében hangsúlyozta, be kívánja bizonyítani, hogy nemcsak a kampányban tett ígéreteit teljesíti, hanem rácáfol azokra a vádakra is, hogy káosz lesz az úr. – Működik a város, hat napja vagyok polgármester, nem omlott össze – mondta erről. Bkejobbot ajánlott és bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott a február 25-i időközi polgármester-választást felvezető kampányban, így megkövette a fő riválisát, Hegedűs Zoltán volt alpolgármestert is.

Hegedűs Zoltántól is bocsánatot kérek, ha megbántottam, bolondnak és zavaros fejűnek neveztem volna, elnézést kérek mindenkitől, akinek a választóit riogattam, listáztam volna

– utalt némi gúnnyal arra, amait a Fidesz művelt vele a kampányban. A közgyűlésen történteket élőben lehetett követni a Facebook-oldalán.

A polgármester kijelentette, az önkormányzat a kampány során felélte tartalékait, a költségvetés elfogadásakor meglévő 400 millió forintnak csupán nyolcada áll rendelkezésre. Elmondta, 3,8 milliárd forint adóssága van az önkormányzatnak, amelynek idén 392 millió forint a tőke- és kamattörlesztése.

Márki-Zay Péter közölte, a magánszemélyek építményadójának a kampánya során ígért eltörlésére 2019-ben lát lehetőséget. Amennyiben azonban fel tudják szabadítani a szükséges forrásokat, a 101 négyzetméter alatti házak, lakások tulajdonosai már idén mentesülhetnek az adó alól.

A polgármester elmondta, támogatja a Hegedűs Zoltán programjában szereplő fejlesztések megvalósítását, többek között a város valamennyi templomának felújítását, valamint azt, hogy a közgyűlés utasítsa el a migránsok szervezett betelepítését.

Egy fricskának szánt döntéssel erről be is terjesztette a két javaslatot, de a beiktatást követő rendkívüli közgyűlésen a fideszes többség mind a kettőt elutasította.

Az elsőt arra hivatkozva, hogy nem közgyűlési hatáskörről van szó, a másodikat pedig valószínűleg azért, mert a Rogán Antal és Habony Árpád üzletét jelentő letelepedési kötvényre is kiterjedt volna

A közgyűlés tagjai döntöttek arról, hogy együttműködnek a Hódmezővásárhelyt érintő legfontosabb fejlesztésekben. A Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatai alapján elkészítik a templomfelújítások kiviteli terveit és költségbecslését, a polgármester pedig egyeztetést kezd a rekonstrukció finanszírozásáról a kormányfővel.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, az országban szomorú állapotok uralkodnak, ezért kénytelen személyesen is tenni azért, hogy megváltozzon a politika. A közelgő országgyűlési választásokon a tisztességes magyar embereket fogja képviselni az MSZP-től a Jobbikig. Arra kérte a választókat a 106 egyéni körzetben arra szavazzanak, aki legesélyesebben számolja fel a korrupciót és megfélemlítést.

2023. szeptember 28., 18:48

A hétvégén is folytatódik az alapvetően napos idő, de szombaton egy hidegfront miatt előfordulhat záporeső és sokfelé élénk, néhol erős lehet a szél. Vasárnapra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

2023. szeptember 28., 18:22

Tizenöt Siemens mozdonnyal bővül a magyar vasúttársaság flottája, a járművek október második felétől állnak szolgálatba a belföldi InterCity és a Bécsbe közlekedő EuroCity vonalakon. A mozdonyflotta bővítésével pontosabbá és kiszámíthatóbbá válik a vonatközlekedés – közölte a MÁV-Start. Egy vasúti szaklap szerint viszont nem olyan rózsás a helyzet: valójában kényszerből kell bérelnünk, mivel Lázár János lefújta a 115 mozdony beszerzésére kiírt tendert.