Márki-Zay: Nincs Magyarországon demokrácia

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje is elmondta eredményváró beszédét, amelyben kijelentette: nem vitathatjuk, hogy a Fidesz ezt a választást megnyerte.

2022. április 4., 00:08

Szerző:

„Ugyanúgy le vagyok talgózva, mint mindenki más” –  kezdte Márki-Zay Péter eredményváró beszédét a Városligeti Műjégpályán vasárnap este. 

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje hangsúlyozta, hogy soha nem gondolta volna, hogy ez lesz a választás eredménye, ez csak megerősiti azt, hogy Magyarországon nincs demokrácia. Felidézte, hogy korábban Hadházy Ákos arról beszélt, hogyha nem tudnak a tömegtájékoztatáson változtatni, akkor ezt a rendszert lehetetlen lesz leváltani. Hadházynak igaza volt – közölte Márki-Zay.

„Nem vitatjuk, hogy a Fidesz ezt a választást megnyerte.”

– jelentette ki a miniszterelnök-jelölt. Hozzátette, hogyha ez a választás szabad és demokratikus lett volna, akkor ez már nem lenne olyan biztos, de ebben a rendszerben viszont győzött a Fidesz hazugságokkal és gyűlöletkampányokkal. Beszédében felsorolta, hogy milyen hátrányokból indult az a hatpárti ellenzék: többek között 13-szor több plakátja volt a Fidesznek Magyarországon, valamint az ellenzék csak 5-5 percet kaphatott a közmédiában. Egyenlőtlen és esélytelen küzdelem volt – tette hozzá. Később párhuzamot húzott Hitler és Orbán népszerűsége között, miszerint Hitler is kétharmados többséggel nyert volna '45 áprilisában Németországban, amikor Berlin körbe volt véve. Szerinte a propaganda volt az, ami megnyerte a választást, nem a tisztesség és a becsület.

Márki-Zay Péter beszédének második felében áttért arra, hogy az ellenzék – és köztük ő is – mindent megtett azért, hogy kormányváltás legyen, bár eredménytelenül.

„Mindenkitől azt kérem, hogy nyugodjunk meg, és szeressük egymást”

– szólt szimpatizánsaihoz a miniszterelnök-jelölt. Arra biztatott minden jelenlévőt, hogy nyugodjon meg, és ne meneküljenek el az országból, ugyanis mindenki, aki a hatpárti ellenzékért dolgozott, vagy rájuk szavazott, az is tiszta lelkiismerettel elmondhatja, hogy mindent megtett. Megígérte, hogy az ellenzék itt marad, és kiállnak a jövőben is mindenki mellett. „Akik most együtt küzdöttek, akiknek a lelkét összetörte a mai eredmény, nem küzdöttek hiába – mondta. Az ellenzék számára ez az a közösség, amit összetartanak és tovább építenek.

Márki-Zay szerint nehéz idők jönnek, és emiatt ők lesznek a hibásak, a bűnbakok. „Boldogok azok, akiket üldöztek az igazságért” – idézte a Biblából, ezzel utalva a csalódott ellenzéki szavazókra. Márki-Zay majd istenhez fordult, hogy megbocsásson azoknak, akik nem tudják, hogy mit cselekszenek.

„A számok nem ezt mutatják, de nekünk van igazunk” 

– utalt a választási eredményre. Elmondta, hogy az ellenzék feladata az volt, hogy mindent megtegyen a kormányváltás érdekében, amit elértek, ezért tiszta lekiismerettel tér haza. Továbbá megköszönte mindazoknak, akik támogatták az ellenzéket. „Mi itt maradunk” – zárta beszédét Márki-Zay Péter.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás eredményváróján. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)