Bajban a magyar méz, inkább az ukránt veszik

2020. február 7., 07:03

Szerző:

Gyér érdeklődés mutatkozik a magyar méz iránt a külföldi vevők körében, így a felvásárlás gyakorlatilag szünetel – nyilatkozta Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak.

A lap pénteki számában megjelent cikkben Fazekas Gyula elmondta: a piac telítődése már november közepén érezhető volt, a nyugat-európai vevők „maguk előtt tolják” a megvásárolt árut. Többen közülük jelezték, hogy nem vásárolnak már mézet a következő szezonig – tette hozzá.

Fazekas szerint az aktuális piaci helyzet egyik fő oka a vegyes méz esetében, hogy

az ukrán áru a magyarhoz képest alacsony áron érkezik az Európai Unióba, ezért gyakorlatilag lehetetlenné válik a magyar vegyes méz külpiaci értékesítése.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a lapnak elmondta, euróban számolva az elmúlt tíz évben 35-40 százalékkal csökkent a méz felvásárlási ára. A felvásárlás pedig szakaszossá vált: a méhészek néhány éve még bármikor el tudták adni a terméküket, mára viszont hosszabb időszakokra is leáll a piac, jelenleg például a legnagyobb magyarországi felvásárlók egyike sem vesz mézet.

 

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.