Az LMP szerint a Lánchídnak autómentesnek kell maradnia

Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy adja oda a fővárosiaknak a Lánchíd felújítására beígért 6 milliárd forintot, a budapesti városvezetéstől pedig azt, hogy határozottabban álljon ki az átkelő autómentessé tétele érdekében.

2023. január 16., 15:05

Szerző:

Gál József, az LMP szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: csökkenteni kell Budapest légszennyezettségét, elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztésével és az autósforgalom visszaszorításával. Szerinte ennek egyik eszköze a Lánchíd autómentessé tétele is, ami megítélése szerint nem okoz gondot a közlekedésben, hiszen a hídon már a lezárása előtt is az átkelések elenyésző százaléka valósult meg

A politikus bírálta mind a kormányt, mint a fővárosi városvezetést. Előbbi szerinte nem érti a XXI. század kihívásait és rossz válaszokat ad arra, míg utóbbi szerinte nem eléggé zöld és nem elég karakán a kérdésben.

Gál József elmondta, hogy egy novemberi felmérés résztvevőinek 54 százaléka hagyná autómentesen a lánchidat, és mindössze 40 százalékuk engedné vissza az autókat. A politikus elégedetlen ezzel az eredménnyel, és azzal is, ahogyan a főváros e kérdésben kiállt, megítélése szerint ugyanis egy erőteljes kampánnyal az arányok könnyen megfordulhatnak.

(Kiemelt kép: 168.hu | Merész Márton)

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.