Magyarországi letelepedési lehetőségeket hirdetnek orosz nyelven

A sokmilliós program olykor gyorsan megszerezhető magyar állampolgárságot is ígér a jelentkezőknek.

2023. június 20., 15:01

Szerző:

Az orosz nyelvű interneten egyre több magyarországi letelepedési lehetőséget reklámozó üzleti ajánlat jelenik meg, miközben hivatalos állami program erre nem létezik – olvasható a Portfolio oldalán. 

A jövedelemszerzési célú engedélyek megszerzése legális, de újabban különös programok jelennek meg, amelyeket inkább már kínaiaknak és oroszoknak reklámoznak, és úgy tűnnek, mintha államilag támogatott lehetőségek lennének. 

A magyarországi letelepedési vagy vízumszerzési lehetőségek sokszor beazonosíthatatlan hátterű orosz cégekhez vezetnek, de vannak magyar szereplői is. 

A legális, jövedelemszerzési célú bevándorlási engedélyeket kínálók szerint sok szürke, vagy az ügyfeleit lehúzó szereplő is elkezdett megjelenni a piacon, miután lehetőséget láttak az orosz-ukrán háborúban. Az orosz nyelvű hirdetéseikben az áll, hogy két ingatlan megvásárlásával és egy cégalapítás után könnyen megszerezhetők a magyar papírok. Az általános megoldás az, hogy a vásárolt ingatlanokat kiadják, és erre a tevékenységre alapítják a céget, amely esetében sok bevándorlási közvetítő vállalja azt is, hogy bérlőket is szerez.

Mivel a magyar nehéz nyelv, a bevándorlási adminisztráció pedig eleve bonyolult, ügyvédre is szükség van a cégalapításokhoz, kapcsolódó szerződések megírásához, sokszor lehúzzák a letelepedési engedélyre pályázókat a haszonleső vállalkozók – írja a Portfolio. Leggyakrabban a megvett ingatlanokat árazzák felül, vagy akár egy kölcsönszerződést csempésznek be az aláírt dokumentumok közé. 

Az sem ritka, hogy tartózkodási engedélyt hirdetnek, de valójában csak vízumot intéznek nekik.

Sokszor azzal is átverik az érintett bevándorlókat, hogy milyen gyorsan és mennyi idő után kaphatnak magyar állampolgárságot. Van, amikor 6-12 hónapot írnak a hirdetésekben, ami teljesen eltér a magyar jogrendtől és a hatóságok gyakorlatától, amely nyolc évnyi tartózkodás után biztosítja ezt a jogot. 

Forintárfolyamtól függően a program 75-80 millió forintba is kerülhet a külföldi ügyfelek számára, akik, mivel állami programnak állítják be az ügyleteket, azt hiszik, hogy garancia is van a tartózkodási engedély megszerzésére. 

(Képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Balaton József)