Leslie Mandoki pokoli rossz üzletembernek tartja magát, az 1,4 milliárdnak pedig semmi köze a barátságához Orbán Viktorral

A miniszterelnökkel filozófiáról beszélget szívesen.

2017. augusztus 31., 11:50

Szerző:

Leslie Mandoki pokolian rossz üzletembernek tartja magát, és nem hiszi, hogy az Orbán Viktorhoz, illetve Andy Vajnához fűződő barátságának  köze van ahhoz, hogy a cége 1,4 milliárd forintos állami támogatást kapott – derül ki abból a hosszú interjúból, amelyet a Magyar Narancs készített a Németországban élő magyar zenésszel. Az interjúban Mandoki elmeséli, hogy Vajna harminc éve a barátja, Orbánnak pedig Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök mutatta be, de azt állítja, hogy a magyar kormányfővel ápolt kapcsolatának „semmi köze” ahhoz, hogy a produkciós cége 1,4 milliárd forintot (bruttó 1,8 milliárd forintot) nyert el a Miniszterelnöki Kabinetiroda pályázatán olyan „művészeti kiadványok” megvalósítására, amelyeken keresztül Magyarország kulturális-történelmi értékeit mutatják be.

Az 1,4 milliárdból egy, csak Németországban bemutatott film és egy könyv készült Mandoki zenekara, a Man Doki Soulmates berlini, párizsi és londoni koncertjének a támogatása mellett. Produkciós cége, a németországi Tutzingben bejegyzett Red Rock Musikproduktion GmbH a Network 360 Reklámügynökség Kft.-vel beadott közös pályázaton nyerte el a pénzt. A Network 360 Rogán Antal tárcavezető szomszédjának, Csetényi Csabának a cége. Mandoki ettől függetlenül az interjúban azt állítja, a cél az volt, hogy ’56 kapcsán Magyarország imázsát építse, és ez a kritikai visszhangok alapján sikerült is, a „német léleknek készült” filmet a konzervatív Bild és a szélsőbaloldali taz is elismerően méltatta. Mandoki egyébként a saját bevallása szerint „pokoli rossz” üzletember, akit csak a művészi tartalom érdekel, és idegen tőle a szemlélet, hogy a művészeti referenciák helyett a projekt anyagi vonatkozásait firtatják. Orbánnal egyébként Hegelről, Kantról és Schopenhauerről beszélget szívesen. A miniszterelnököt nagyon művelt és érdeklődő embernek tartja, akivel kellemesen lehet a filozófiáról és a művészetekről beszélgetni. Szerinte sok minden van, amiben ő és Bernie Sanders, az amerikai Demokrata Párt markánsan baloldali politikusa – aki tavaly az elnökjelöltségért folyó  versenyben végül alulmaradt Hillary Clintonnal szemben – egyetérthet. Ilyen kérdés a pénzügyi machinációk és a tőzsdei manipulációk visszautasítása, a energiaárak megfékezése és a szociális piacgazdaság elve is. „Budapestről nézve csak az lehet a cél, hogy a magyar nép számára a leggyümölcsözőbb legyen az amerikai kapcsolat” – véli Mandoki.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A Münchenben élő zenészt az interjúban kérdezik arról is, hogy állítólag ő a kapocs a Fidesz és a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) között, amire a választ azzal hárítja el, hogy ő a tutzingeni házában csak bensőséges estéket tart, amelyeken „legfelsőbb szintű politikai döntéshozók, médiavélemény-formálók, gazdasági vezetők és persze művészek” vesznek részt, de  a vendéglista és ami elhangzik, az magánügy.