Lenyúlták a tanulmányát, de kifizetni nem akarják a professzort

Nyolcmillió forintot fizetett a Földművelésügyi Minisztérium egy olyan tanulmányért, amelynek majdnem felét egy hódmezővásárhelyi szakember könyvéből emelték át, forrásmegjelölés nélkül. Az eredeti mű szerzője 4 milliót követel a minisztérium pályázatán nyertes konzorciumtól, és ha kell, bírósághoz fordul.

2016. április 1., 13:17

Az

RTL Klub Híradójaarról számolt be: a kazahsztáni juhtenyésztésről szóló 48 oldalas tanulmány 20 oldala Mucsi Imre a juhbetegségekről írt – az interneten ingyen elérhető – könyvéből származik.

Mucsi Imre, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott professzora hiába szólította fel a nyertes konzorciumot vezető céget arra, hogy adják oda neki a pénz felét. A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. arra hivatkozik: a tanulmányt nem ők, hanem az öt cégből álló konzorcium egy másik tagja, a Karcagi Kutató Intézet készítette, így a felelősség is őket terheli.

Mucsi Imre szerint a nyertes konzorciumot vezető cég hárítani igyekszik a felelősséget, ám a cég érvelése a törvény előtt nem állja meg a helyét. A professzor elmondta: ha kell, bírósághoz fordul.

Az ügyben Juhész Péter, az Együtt politikusa feljelentést tett, az ügyészség feljelentéskiegészítést kért.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.