Lehorzsolt kerület – Önkormányzati elővédharc Újpesten

Egyre-másra szerveződnek a furcsa koalíciók az őszi önkormányzati választás indulói között. Ezek közé tartozott egy ideig öt újpesti ellenzéki párt (MSZP, DK, LMP, Momentum, Jobbik) döntése, amely szerint Szalma Botond egykori hajóskapitány (lázadó KDNP-s) kormányozta volna az ellenzék hajóját, hogy nyolc év után zátonyra futtassák Wintermantel polgármestert. Szalma azóta családja biztonságára hivatkozva visszalépett (többet erről nem is tudunk), de az Újpesti Polgárok Közössége néven alakult civilszervezet fennmaradt, és új első tisztet választ. Időközben megint jár a 3-as metró a Lehet tértől, és húsvétra, ha piros tojás nem is, száraztészta és fél zsák krumpli jut majd a nyugdíjas szavazóknak.

2019. április 9., 06:43

Szerző:

A legutolsó osztás felemásra sikerült. A krumpli öregecske volt, és sáros (hamar ki is csírázott), de a politikai üzenet sem volt túl friss: „Lesz még krumpli, lesz még lágy kenyér.” Újpestnek (százezer lakossal, mélyében panel alvóvárosokkal, harmincmilliárdos költségvetéssel) nincsenek olyan kimeríthetetlen tartalékai, mint Rogán expolgármesternek, aki téli fűtési hozzájárulással (tizenkétezer), ingyenes diákbérlettel, a nagycsaládoknak tizenötezer forintos vásárlási utalvánnyal gazdálkodhatott az V. kerületben. Újpesten inkább a régi hagyományok kezdenek éledezni. A kerületet a baloldal szinte mindig elviszi. Az országgyűlési mandátumot Kiss Péter utódai nyerik, tavaly éppen a DK-s Varju László.

Az önkormányzati választás nagyon más. Előnyös választókerületi beosztással, találékony szövetségi politikával a jobboldal elhappolja a városházi posztokat. Ezt a struktúrát önkéntelenül, ad hoc megoldások sorozatával Derce Tamás polgármester alakította ki magának húsz év alatt, de Wintermantel Zsolt is ezt követi. Persze akadnak lényeges különbségek. Derce idején mindig regnált szocialista alpolgármester, néha kettő is. Az első ember nagyon jól tudta, hol, melyik kerületben él. Derce után a vérmes kritikusokat – például Szalma Botond önkormányzati képviselőt – a fontosabb bizottságokból azonnal kigolyózták. Szocialista alpolgármester nincs is.

– Példák hosszú sora mutatja – magyarázza Trippon Norbert, a helyi szocialisták vezéralakja –, hogy a polgármesteri poszt, ha nem hibázunk nagyot, a politikai hosszútávfutók műfaja. A polgármester állandósága a lokális identitás, az otthonosság kulcsa. Polgármester-választás idején a szavazó hajlamos arra, hogy átlépje pártkötődéseit.

Hallgatunk. Arra gondolunk, hogy Trippon talán ilyen állásra vágyik. Politikusként dinamikus ember, jogászként indult ’98-ban. Ő is állt már a diadal kapujában, egész az alpolgármesterségig vitte, de a nagykapun nem lépett be. Kivár. Ideje van.

Derce az SZDSZ-szel viszonylag gyorsan szakított. Állítólag ’94-ben, amikor a párt egy derék szemüveges ügyvédet akart volna indítani képviselőjelöltként, a polgármester kiakadt: mi ez itt? Ez Újpest, kemény hely, ide igazi, tökös kiállású, határozott ürge kell. (Mondjuk olyan, mint ő.) A keménységre Derce lenne a példa, aki egy borozó tulajdonosa volt. Mások szerint ez szépelgő megfogalmazás, a polgármester kocsmárosként kezdte, ezzel sokra is vitte Újpesten.

– Ki nálatok a polgármester? – teszteljük a helyi erőket.

– Hát, nem is tudom. Ki is? Valami Derce? A szüleimtől ezt hallottam gyerekkoromban.

A Harangvirág cukrászda két vendége, Edit és Edina elcsodálkozik. Miket nem kérdezünk…

– A politika nem túl izgi – mosolyodik el Edina, és a telefonjába mélyed. Tavasz van, röpködnek a hírek. A torta egyenesen remek.

Julika nővér (MÁV-kórház) nála is bizonytalanabb. Ránézésre szoci szavazó lenne (három műszak, pluszpénzért agyondolgozás), de a wintermanteli média sikere megragadja.

– Mintha fejlődtünk volna. Nem? Fejlődünk. Nem úgy tűnik? Megépült a körforgalom. Lassítanak. Kevesebb embert csapnak el.

Ámde Újpesten is kevés a nővér. Ahogy Szalma Botond mondja, a szakrendelő tele van kütyüvel, minden sarokban villog a lapostévé, a sorszámot automata osztja. Csak az orvos lett vészjóslóan kevés. A rendelési idő bizonyos szakágakban a felére csökkent.

Wintermantel Zsolt (Fidesz) 2010-ben vette át Dercétől a marsallbotot. Derce akkortájt kezdte mondogatni – nyilván érezte az idők változását –, hogy elég volt húsz év, kiszáll, nyugdíjba megy. Akkori támogatója, Szalma Botond kereszténydemokrata hajóskapitány mondja: klasszikusokat pontosan illik idézni. Derce álláspontja májusban (2010-ben) az volt, csak akkor indul el, ha ez a (itt egy csúnya szó szerepel) Wintermantel is indul a Fidesz színeiben. Aztán megváltozott a forgatókönyv.

Labdarúgó NB I - FTC - Újpest - Az Újpest szurkolói Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere (balra)
Fotó: Kovács Attila

Wintermantel külsőre békés, piknikus figura. Gyakran mosolyog. Nehezen azonosítható a mitikus családnévvel. Jelentése németül (azontúl, hogy télikabát) „a hegy északi lejtőjén épült udvarház”, állítják germanisták. Valami történhetett mégis, mert májusban Wintermantel még rosszul állt Dercénél, augusztusban viszont már együtt lángosoztak a piacon, és ennek híre ment. A választást állítólag Derce nyerte meg Wintermantelnek, közös plakáton is szerepeltek. A szocik mai nemzedéke ezt árulásnak tekinti, pláne úgy, hogy Derce meg is kapta „a maga harminc ezüstpénzét”. Az ezüst nem más, mint a Semsey Aladár-díj. Ezt némileg személyre szabták. Semsey Újpest egykori polgármestere, erdélyi szolgabíró is volt, a róla elnevezett díjat csak az kaphatja meg, aki legalább tíz évig egyhuzamban polgármester, a tisztséget már a szabadság korában töltötte be – és ahogy valaki nevetve teszi hozzá, „a keresztneve Tamás”. A dolog ezért lényeges, mert a díj havi összege nem csekély járadék, „a (mindenkori) alpolgármesteri illetmény összegének 65 százaléka”. Derce azt ígérte, hogy egy alapítványnak ajánlja fel a járadékot. 2013 óta ez a kiadás több tízmilliójába került Újpestnek.

Ami nem lenne akkora baj, teszik hozzá segítőink, csakhogy a polgármester és a demokrácia nimbuszát rombolja. Mert Derce egyébként nem volt korrupt polgármester.

De ez a múlt. Amit Julika nővér állít (hogy fejlődtünk), a fideszes píár érett gyümölcse. Ennek lényege az ellenzék szerint az, hogy a vezetés „inkább a kürtbe, mint a kazánba vezeti a gőzt”. Ezt éppen Szalma Botond, „már majdnem polgármesterjelölt” mondja. Szalmának annyi köze van Újpesthez, hogy egyrészt ott lakik (az úgynevezett káderdűlőn, a Pálya utcai lakóparkban), másrészt 2006-tól 2014-ig önkormányzati képviselő, egyúttal Derce híve és védelmezője is volt. Több tucatszor fordult meg bíróságon, szocialista ellenfelei korrekt küzdőnek mondják. „Nagyokat üt, de egyenes.” A fideszes önkormányzati politika lényege, hogy nem hangsúlyozzák túl az országos nagypolitikát. Lokálpatrióta szívderű, krumpli, gyakori levélváltás, intenzív kapcsolat. Ha nyitnak egy új kávézót, éttermet, kocsmát, a megnyitóra a polgármester is elmegy. A legutóbbi választási kampányban is ritkán migránsoztak, emlékeinkben pár szlogent őrzünk, amelyek arról szóltak, hogy a Víztorony közelébe vagy Kápmegyerre telepíti-e Soros a jövendő újpesti szíreket. Ahogy Varju László, a kerület új képviselője mondja, „mintha ahhoz, ami a pártközpontban zajlik, a kerületnek semmi köze nem lenne”. De ez bevált recept, ki van dolgozva. Mint ahogy működik a helyi média is, amelyben csak Wintermantelék jelennek meg.

Ha alaposan belegondolunk, Derce húsz éve alatt lényeges változások a kerületben nem nagyon történtek. Újpest csak horzsolódott, kopott. Működött a bazár, a lerobbant piac, az ötvenes évek hangulatát – sok tekintetben a kínálatát is – idéző Állami Áruház. Bezárt az uszoda, a környéket megszórták szupermarketekkel, a helyi diszkont-kiskereskedelem tönkrement. A régi boltok lepattantak, egy kicsit koszosak, koszos maga a kerület, az ablakokban megroggyant redőnyök, van öreg órás, rövidárubolt, de Ázsia is megérkezett Újpestre. Az olcsó, bőséges kínai a munkásosztály étele. Az egykori Keravill helyén kapható hamisított cuccok nélkül Újpest népe rongyokban járna.

Hazai szokás szerint először a főteret állították helyre, a világháborús hangulatú piacot letarolták, a templom mögött, mint egy óriás hangár, egy kétszintes, fedett üvegpiac áll, a csúcsán rendezvényközpont működik. A térprojekt hét-, mások szerint nyolcmilliárdnál állt meg, igaz, négyre tervezték.

Kereskedelem - Budapest - Bontják a régi újpesti piacot Bontják a régi újpesti piacot
Fotó: Balaton József

– Majd az új fiúk megnézik, mi mennyi – mondja tamáskodva a közelgő önkormányzati választásra utalva Szalma Botond. Mert egyik lépés a másikból következik, és a késő szocializmus díszét, az 1983-ban épült Ady Endre Művelődési Központot tavaly bezárták. A rendezvénycentrum a piac tetején a „művelődésit” váltja ki. De sok szép emlék kötötte ide a helyi népet. Mennyi Marica grófnő, tüzes Csurka-beszéd, rendszerváltáskori pártrendezvény ment itt! Egy üzletember (az ellenzék szerint Fidesz-közeli) vette meg 500 millióért, nem annyira az épületet, inkább a telket, Újpest egyik frekventált helyét. Varju László szerint már átminősítették, ami gyanút keltő. A jövő, mint mindig, a bizniszé és a kereskedelemé.

Wintermantelék kormányzásának az UTE-kultusz ad ideológiai hátteret. A városháza előtti három zászló közül az egyik a klub dicsfényét hirdeti. Maga a polgármester is kilátogat a focimeccsekre, a híreket Facebookon kommentálja. Nagy pénzt azonban ő sem tudott a Megyeri útra hozni, ahhoz kubatovi kaliber kell. A csapat teng-leng, a cél a túlélés.

A készülődő ellenzéknek lenne mit tennie. Az öt kezdeményező párt úgy kalkulál, hogy a helyi pártok voksait összeadják, s „az észak ormán épült udvarház” harcosát kiütik a hatalomból.

– Nem akarom a dicsőséget magamnak vindikálni, mert rosszul venné ki magát, de az összefogás ötlete áprilisban a Demokratikus Koalíció gondolata volt – mondja Varju képviselő.

– Nem akarom a dicsőséget elorozni, de Szalma Botond jelölése az LMP kezdeményezése volt – mondja Kanász-Nagy Máté, az LMP helyi exponense.

Mások szerint az összefogás ötletét a Momentum vetette föl, s a Jobbik rögvest támogatta.

Szalma sem akarja az érdemeit hangsúlyozni, de a visszalépés már az ő ötlete volt. Hogy mi a baj a családdal, nem tudjuk, de Szalmának el lehet hinni. Trippon Norbert szerint a Fidesz hatalmi játéka mindig kettős. 2010-ben, a hatalmi monopólium előkészítése közben furcsa játékot folytatott. Volt olyan polgármester, önkormányzati ember, akinek a torkára tették a kést, volt, akit korrumpáltak, nemritkán egyszerre ment a két dolog. Maga az ellenzéki együttműködés azért problematikus, mivel a polgármesterjelölt (ez lett volna Szalma) megnevezése könnyen megy. A nehézségek a kirakós darabjainak összeválogatásával kezdődnek. Tizennégy egyéni kerület van, hat képviselő jut be listán, a döntő szó, a huszonegyedik szavazat a polgármesteré. Maguk a körzetek is változnak. A kertvárosi övezetekben a Fidesz erős, de a rezsiharc dicső napjai a panel- és rozsdaövezetben is szavazatokat hoztak. A Duna-parttól a megyeri temetőig terjedő kertes rész ma is a Fideszé. A Rózsa utca környéke, a panelvilág ősi fészke Kiss Péter örök birodalma.

– Ahogy vesszük. A Fidesz mindenütt erős, ötven százalék körüli mutatóval túl gyönge nem is lehet – mondja Szalma Botond.

De Káposzta egy, Káposzta kettő, a viszonylag jó lakásokat felvonultató Izzó lakótelep javíthatatlan balosnak számít. Hogy ez a vonzalom mennyire mély és elemi, Horváth Imre alezredes tragikus politikai meghasonlása szemlélteti. Kiss Péter halála után az elárvult mandátumra az eszeveszett kapkodásban a hetvenéves határőr tisztet jelölték. Később az ellenzéki rádió reggeli műsora 2014 őszén fanyalogva kommentálta az „öreg KGB-s” fiatalos sikerét. (Horváth 1984-ben határőrként valóban részt vett KGB-tanfolyamon.) A Fidesz régi vesztő emberét, Hollósi Antal Gábor nyugdíjas sebészt verte le. A titánok csatája nagy küzdelmet hozott. A szike virtuóza ellen győzött a szolgálati fegyelem embere. A 2018-as választás tragédiája viszont Horváth Imre meghasonlása. A zavaros pártalkuk során Újpest a DK kezébe került. Illett volna az MSZP veteránjának szólni: nézd, Imre, katonaember vagy, egy lépéssel hátra kell téged vonni.

– Én próbáltam vele beszélni – sajnálkozik a mandátum örököse, Varju László. – Háromszor ültünk le. Hiába. Elhitte, hogy egymaga nyerhet.

És valóban, Horváth Imre – egyesek szerint fideszes ösztönzésre – megcsípett ezerkétszáz balos szavazatot.

Most ott vagyunk, ahol a part szakad, sajnálkoznak informátoraink. Azt mondják, egyetlen dologban értenek egyet. Össze kellene kapaszkodni. Szalma Botond jó jelölt lett volna, mert az országban nagy a baj. Kellenek a tisztességes jobboldaliak is.

Újpesten mindez nem nagyon látszik. Bontanak, építkeznek, telkek cserélnek gazdát, lebontották az újpesti uszodát. Győzelmi jelentések zengnek. Lehet-e a többséget igazi többséggé tenni? Vagy marad a fél zsák krumpli.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.