„Legfeljebb az asztalfióknak dolgozunk”

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott a csütörtöki Keljfeljancsiban Fiala Jánosnak.

2022. február 24., 18:22

Szerző:

- Fürjes Balázzsal pár hete abban maradtunk, hogy megtartjuk a Közfejlesztések Tanácsát, de kihagyjuk a kampányból, és legközelebb az áprilisi választást követően ülünk össze. Utoljára tavaly márciusban találkoztunk. Irreális lenne a választási kampány kellős közepére összehívni a következő találkozót. Most az Egészséges Budapestért Program részleteiről tárgyalunk, amihez nem kell formálisan összeülniük a tagoknak.

- Az Egészséges Budapestért programot tehát nincs a kormány részéről felfüggesztve?

- Van egy megállapodásunk a kormánnyal, aminek keretében évente 10 milliárd forinthoz jutunk, amit egészségügyi fejlesztésekre fordítunk a kerületekkel megállapodva. Mi tartjuk magunkat ehhez, és nem volt ezzel ellentétes nyilatkozata Fürjes Balázs államtitkár úrnak sem. Ha a választásra várnánk, hónapokat veszítenének a projektek, melyeket kerületi önkormányzatok már előkészítettek, indulásra készen állnak.

- Hajnalban kitört a háború, kommentálja Karácsony Gergely sorait: „a magyar kormány számára itt és most befejeződött a pávatánc. A magyar kormánynak vissza kell szereznie a cselekvőképességét, amit Orbán Viktornak Putyinnal kötött üzletei, és az orosz érdekeknek a magyar és az európai érdekekkel szemben folytatott kiszolgálása béklyóz. Ennek a politikának most kell véget vetni.”

- Ezek világos mondatok. A tegnapi hírek szerint, megint a magyar kormány miatt késett a közös kiállás, bár a nap végén beadta a derekát. Mai hír: míg a V4-es vezetők elítélően nyilatkoztak, addig a magyar kormány részéről egyelőre csak a külügyminiszter szólalt meg. Ugyanakkor a helyzetnek van operatív vonzata is…

- Karácsony Gergely Facebook posztjának azon részére gondol: „Sajnos most készülnünk kell arra, hogy a máris sok szenvedést követelő orosz agresszió következményei bennünket is elérnek. Éppen ezért a Fővárosi Operatív Törzs elkezdte annak felmérést, milyen feladatok hárulnak a fővárosra a háború okozta esetleges menekülthelyzet kezelésében.”

- Igen. Ezügyben már kedd este leültünk: a városüzemeltetés, a FÖRI (Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság) és a hivatal munkatársai egy előkészítő megbeszélésen vettek részt a főpolgármester jelenlétében. Feladatosztás történt: mérjük fel azonnal bevethető kapacitásunkat. Szállás, étkeztetés, ha kell, tömegek szállítása.

- Már kedd este szükségét látták ennek a találkozónak?

- Igen, legfeljebb az asztalfióknak dolgozunk, mert nem történik semmi. Akkor és most sincs fogalmunk a gyorsan zajló események hátteréről: mikor, hány ember indul el Ukrajnából Magyarország vagy Románia irányába. A kormány tegnap 600 ezer menekültről beszélt. Ha megindulna a menekülthullám. azzal teendője volna a nagyvárosoknak, köztük Budapestnek. Felmérjük a kapacitásokat, hogyan tudunk szállásokat megnyitni, hogyan tudunk szállást, élelmet, szállítást biztosítani akár menekültek ezreinek is napokon belül. Könnyen lehet, 24-48 órán belül teendőink lesznek, ahogy a kormánynak is. Jó lenne, ha minél előbb párbeszéd zajlana erről. 

- Jól emlékszem, hogy a fővárosi operatív törzs és a kormány operatív törzse pandémia-ügyekben nem túl jól működött együtt?

- Nem, ennek ellenére hatékonyak voltunk. Több olyan intézkedést hoztunk, amelyek a budapestiek egészsége védelme érdekében hasznosnak bizonyultak: teszteléseket, méréseket indítottunk.

- A két operatív törzs akkor mintha külön utakon járt volna.

- Aztán egy ponton mégis találkoztak, és követtek minket maszkviselésben, tesztelésben, az oltások hatékonyságának vizsgálatában, a harmadik oltás bevezetésével kapcsolatban.

- Volt konkrét szervezet, amellyel együtt kellett működniük?

- Fővárosi védelmi bizottság a neve, amit a kormányhivatal vezet, és aminek a vezetője jelenleg - a kampány miatt - fizetés nélküli szabadságon van. Ő Sára Botond, aki a fővárosi kormányhivatal vezetője, egyben a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje, aki pár nappal ezelőtt bejelentette, fizetés nélküli szabadságra ment, és átadta a helyettesének az irányítást. A kormány más partnert is kijelölhet számunkra, akivel operatívan egyeztethetünk, reméljük előbb-utóbb ez megtörténik, és akkor nem kell párhuzamosan felkészülni, cselekedni.

- A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülését kevéssé lengte be a mai nap szelleme. Tevékenységét a közeljövőben mennyire befolyásolhatják az ukrajnai események?

- Ez függ a háború kiterjedtségétől, időtartamától. Általános főpolgármester-helyettesként praktikusan kell a dolgokhoz közelítenem. Ha menekült hullám lesz, akkor át kell majd helyezni a fókuszt. Amíg van kooperáció, de legalább nem hátráltat a kormány, addig nem foglalkozom a narratívákkal. Ha viszont pártpolitikai színezetet kap, nekem is így kell majd foglalkoznom vele. A másik, a gazdaság kérdése. Nem tudjuk felmérni, mi lesz a forint-euró árfolyammal, ami ma ismét átlépte a 360-as határt, közeledik a rekordja felé. Háború esetén az olaj ára is nő. A benzinár-stop miatt ez átmeneti ideig a lakosságot ugyan nem érinti, de a kutak, ahol maximalizálták a vásárolható benzin mennyiségét, az inflációs környezetre negatívan hat. A csehek már bejelentették, hogy erőteljesebb inflációs nyomással számolnak.

- Az MNB alelnöke kedden, Magyarországon is tett hasonló kijelentést… 

- Nem tudták megállítani – nem is volt várható – a kormányintézkedések az inflációt, hiszen nagyon kommunikációs jellegűek voltak, nem érdemiek. Az élelmiszerárak viszik följebb és följebb az inflációs adatokat. Térségünk meghatározó lesz, de az olaj ára miatt növekedni fognak a szállítási költségek, és ezek mind megjelennek az árakban.

- Az euró egy százalékkal emelkedett, a dollár másféllel, a BUX 12,3, az OTP 20 százalékkal csökkent. 

- Mert az OTP-nek a legnagyobb a kitettsége a régióban. Látjuk, a magyar gazdaság szerves módon kapcsolódik az uniós és a keleti térségek gazdasági folyamataiba. A háborús helyzet negatívan hat, mélységeit, a károkat néhány óra alatt nem lehet felmérni. 

- Ki döntött arról, hogy az ukrán zászló kikerült a Városházára? 

- Karácsony Gergelyé volt a végső döntés, de javaslatát megosztotta, senkinek nem volt kifogása. A szolidaritásunkat fejeztük ki vele. Kedd este Karácsony Gergely felhívta testvérvárosunk Beregszász polgármesterét, és abban maradtak, ha szükséges, operatív szinten fogunk együttműködni. Az Európai Szabad Városok Szövetségével is egyeztettünk, és meghívtuk Kijevet. Erről is egy konzultációt követően döntött a főpolgármester.

- A tegnap közgyűlés döntései közül melyiket tartja a legfontosabbnak és miért?

- A szociális dolgozók bérének kiegészítésére csoportosítottunk át forrásokat a tartalékokból. A kormány helyett álltunk helyt, és megvalósult annak a feltétele, hogy ma a kollektív szerződést is alá tudjuk írni a szociális dolgozók jelentős részével. Született döntés a Határ úti metróállomás akadálymentesítés, és több zöld terület megújításáról, például a Flórián téren. 

- A gellérthegyi siklóval kapcsolatos döntést jól értelmezték a róla szóló cikkek?

- 13 évvel született megállapodás a gellérthegyi siklóról. 13 év alatt semmi érdemi nem történt. 2014-ben, hogy az építési naplót megnyithassák, régészeti feltárások előkészítésébe kezdtek, de ennyi történt csupán. Azt mondtuk: a finanszírozási feltételek nem teljesítése, az eredeti engedélyek lejárta, a műszaki tartalom megváltozása, a jogszabályi környezet megváltozása, a szerződés gazdasági egyensúlyának megváltozása miatt elállunk attól a megállapodástól, amit egy sokkal korábbi városvezetés kötött az I. kerülettel, és egy magánberuházóval. A fővárosi önkormányzat földterületet biztosított ehhez, amin a magánberuházó felépítette volna a siklót, amit a jelenlegi körülmények között már nem támogatunk. Korábban azt hittük, hogy a kormánnyal azonos módon gondolkodunk, hiszen egy 2020-as kormányhatározat kimondta, hogy külön beruházás keretében kell megvalósítani, és felkérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ útján a fővárossal együttműködésben valósítsa meg, illetve tegyen rá javaslatot. Azt is tartalmazta a megállapodás, valamint a kormányhatározat, hogy a sikló nyereségét a gellérthegyi a zöldterületek fejlesztésére kell fordítani. Ezzel szemben az eredeti szerződést akarná fenntartani a magánberuházó, amire azt mondtuk: nem helyes irány, és elálltunk a megállapodástól. 

- Tehát nem arról van szó, hogy nem lesz sikló, hanem arról, hogy más konstrukcióban fog megvalósulni, mint ahogy 13 évvel ezelőtt megállapodtak?

- Így van.

(Kiemelt kép: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes háttérbeszélgetést tart a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésének előterjesztéseiről, aktuális kérdésekről 2021. augusztus 27-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)