Újabb leépítések, bércsökkentések a sajtóban, a Lapkert és a KESMA-t sem kíméli a járvány

2020. április 1., 15:23

Szerző:

Újabb hazai médiavállalatokat kényszerít fájdalmas lépésekre a koronavírus. A Media 1 értesülései szerint a 24.hu-t és a Nők Lapját is kiadó Centrál Médiacsoport után a

a HVG Zrt.-nél és az Index.hu Zrt.-nél is komoly gazdasági döntések születtek,

a hetilapot kiadó és a hvg.hu-t is üzemeltető HVG-nél bércsökkentésre, az Indexnél pedig legalább 4-5 fős létszámleépítésre kényszerültek. Hiába ugrott rövid idő alatt a koronavírus hatására a hazai hírsite-ok látogatottsága az egekbe, a hirdetési piac lassulását bizony ezek a cégek is megérzik, ezért kell lejjebb faragniuk a költségekből, írja a portál.

Fotó: Pixabay

 

Index – létszámfaragás

A Media1 értesülései szerint a 100 fő körüli teljes Index-csapatból 4-5 főtől, vagyis az állomány 4-5 százalékától már megváltak, a leépítés rovatokat is érint. Pusztay András vezérigazgató a portál érdeklődésére megerősítette, hogy elbocsátásokkal is járó megszorításokról határozott. „Mi se általános bércsökkentést nem vezetünk be, se csoportos leépítésben nem gondolkodunk, sokkal inkább a működésünk átstrukturálásában látunk lehetőséget” – nyilatkozta Pusztay András.

 

HVG – bércsökkentés

A HVG-nél 20-30 százalék körüli bércsökkentésről hallott információkat a Media1, de Szauer Tamás, a médiavállalat marketing- és terjesztési igazgatója csak a kiadónál történt kollektív fizetéscsökkentés tényét erősítette meg. „Rengeteg költségelemen igyekszünk most megtakarítani, de ahhoz, hogy senkit se kelljen elbocsátani, hozzá kellett nyúlni a bérekhez is. A HVG legfontosabb belső célja most, hogy megőrizze a stabilitását és minden dolgozónak biztosíthasson továbbra is megélhetést” – mondta Szauer Tamás, kiemelve, hogy a válságban egyelőre stabil a kereslet a lap és a portál iránt is.

 

Lapker – forgalomvisszaesés

Visszaesett a Lapker forgalma, bezártak egyes Inmedio/Relay hírlapárus-elárusító helyek a járvány miatt, de persze így is lehet újságokat vásárolni, például a szupermarketekben. Az egyik hírlapárus egymaga 40-50 százalék körüli visszaesést érzékel a járványügyi intézkedések hatására. Szirtes Bernadett, a Lapker képzési, kommunikációs és marketingvezetője a portálnak nem tudott konkrét forgalmi adatokkal szolgálni, azt mondta, „érezzük” a forgalom visszaesést, de még mindig több mint 200 üzletükben lehet a mindennapi sajtóhoz hozzájutni – az országos élelmiszerláncok, egyedi árushelyek és benzinkutak mellett. Sokan még ebben a helyzetben is a nyomtatott sajtót választják hírforrásul

 

KESMA – szabadságolások

Jelenleg szünetel a Nemzeti Sport vasárnapi kiadása, erről Orbán Viktor kedvenc napilapjánál a sportesemények leállítása és a hirdetési bevételek alakulása miatt döntöttek.

A sportposzt.com megtudta azt is, hogy szabadságra küldték a FourFourTwo és Képes Sport című lapok munkatársait. Ezeket a médiumokat a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz tartozó Mediaworks adta ki. Iparági szereplők egyébként kedvezően fogadták ugyan a kormányzat eddigi gazdasági csomagját, de sokan további azonnali intézkedéseket sürgetnek.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) például arra hívta fel a napokban a kormányzat figyelmét, hogy

a járulékokkal kapcsolatos engedmény a legtöbb újságírót érintő ekho nevű adónemre (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) nem vonatkozik.

A legnagyobb taglétszámú újságíró-szövetség, a MÚOSZ azért szólalt meg, mert a katás újságírók, fotósok, korrektorok, tartalom-előállítók kimaradtak a kata mentességi körből. A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) azt sérelmezte, hogy a reklámpiaci szereplők nem kaptak járulékkedvezményt és kata mentességet, holott az érdekképviselet ezt indokoltnak látná.

Mint írja a Media1, most éppen gyorsan lehetne nagy számú fogyasztót elérni, „kisebb reklámzaj mellett”, vagyis ezt az időszakot most lehetne igazán jól kihasználni márkaépítésre.

Itt írtunk a Centrál Médiacsoport korábban bejelentett lépéseiről:

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.