Lázár János bocsánatot kért a bécsi videójáért, elismerte, hogy nincsenek is bevándorlók Magyarországon

2018. március 22., 12:24

Szerző:

Az utóbbi hetek idegengyűlöletre, komcsizásra és migránsozásra építő, a Facebook és más közösségi médiás, valamint helyenként bulvárelemeket is bevető kampányát vivő Lázár János – mint azt felvezettük – interjút adott a Magyar Narancsnak. Mindez önmagában is hír, hiszen a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem gyakran áll az ellenzéki média rendelkezésére interjúk erejéig, sokszor hangoztatott álláspontja ugyanis, hogy ő a kormányinfók megtartásával már kielégíti a sajtót, így az állampolgárokat érintő tájékoztatási kötelezettségét.

Most valamiért mégis a Magyar Narancs rendelkezésére állt, éppen annak a hetilapnak beszélt tehát, amely az utóbbi hónapokban többször is, ezúttal is részletesen tárgyalja a Lázárhoz több szálon köthető, sok-sok gyanút felvető batidai vadászkastély ügyét.

Lázár János belesimul a kormányzati kommunikációba
Fotó: Facebook/Lázár János

A beszélgetés legnagyobb részében éppen erről ad részletes magyarázatot. Lázár elismeri, hogy járt a kastélyban az építése alatt és azóta is, de ő inkább prémiumkategóriás vadászháznak nevezné, mert a kastély szóról Keszthely vagy Eszterháza (Fertőd) jut eszébe. Azt is mondta, hogy a területen korábban a hódmezővásárhelyi vadásztársaság háza áll, és direkt e körül vettek földeket, illetve hogy nincsenek százmilliói, hogy beszálljon egy ilyen beruházásba, úgyhogy azzal tudta támogatni az egészet, hogy rendelkezésre bocsátja a területeit. Az elkerített út korábban is sorompós út volt – mondta, szavaiból pedig kiérződött, az egész ügyre kielégítő magyarázatnak tartja mindezeket. 

Valóban látta a terveket – ismerte el Lázár, mert a beruházók, régi barátai megmutatták neki, tanácsot kérve, hogy így vajon el lehet-e majd adni külföldi vadászoknak a szolgáltatást.

Az interjú ezután bővebben foglalkozik a választási kampánnyal, s az elmúlt hetek eseményeivel, amelyekkel Lázár maga többször is tematizálta a közbeszédet. Szó esik például arról, hogy Márki-Zay Péter újdonsült hódmezővásárhelyi polgármester, akit a kancelláriaminiszter nyilvánvalóan nem zárt a szívébe, találkozót kért Orbán Viktortól, ezt pedig a kormányfő rá szignálta, így ő fog tárgyalni az új hódmezővásárhelyi polgármesterrel. A helyzet pikantériája, hogy jelenleg Lázár nemcsak a Miniszterelnökséget vezeti, hanem ő a Hódmezővásárhely-Makó térségét felölelő választókerület fideszes országgyűlési képviselője is, s ezért a mandátumért indul újra április 8-án is.

Sokatmondó, hogy a meglepetésszerű sikerrel taroló Márki-Zay kapcsán maga Lázár úgy beszél az együttműködés, vagy egyáltalán a kapcsolatfelvétel lehetőségéről, hogy azt újraválasztása feltételéhez köti.

Az interjúból kiderül az is, hogy a bécsi videóért a kancelláriaminiszter elnézést kért Sebastian Kurz osztrák kancellártól, mondván, nem akart megbántani senkit. „Azt mondtam neki,

ha úgy érezték, hogy mindez bántó lett volna, akkor sajnálom, nem állt szándékomban a bécsieket vagy Ausztriát megbántani, hiszen nagyra becsüljük őket”

– hangoztatja. De a legszebb mondat talán éppen e kérdésnél hangzik el a kancelláriaminisztertől, hiszen Lázár János konkrétan bevallja, amit a kormányzati kommunikáció eddig vélhetően az déli határkerítés sikereként kommunikált, ám valójában sok-sok mást kérdést felvető tény:

„Magyarországon nagyon sok vita van bevándorlókról, de bevándorlók nélkül."

Lázár ezután, a túlzó, hazug kampányra vonatkozó kérdést azzal hárítja el, hogy Orbán Viktor az, aki szerint a migráció olyan fontos kérdés, hogy másból sem állhat a kampány. A kancelláriaminiszter ráadásul azt is mondja, „ha lakossági fórumra megyek, említem ezt is, és beszélek további öt-hat témáról is, amelyek szerintem még fontosak”. A kérdésre, hogy miért mondanak olyanokat, hogy laktanyába telepíti a migránsokat az ellenzék, azt mondja:

mert erre valóban sor kerülhet, „és mert kampány van. Kampánylyukból kampányszél fúj”. 

Ezután azonban látványosan szembefordul a kormányzati kommunikációval, amikor az újságíró visszakérdez.

  • – De ezeket a kijelentéseket a Fidesz kampánylyukából fújják.
  • – Magam is sokat gondolkodom ezen. Egyben biztos vagyok, hogy az integráció nem működne Magyarországon.