Fegyházbüntetésre ítélték a magyar laposföldes mozgalom vezéralakját

2020. július 1., 16:31

Szerző:

Székely Sándor mogyoródi vállalkozó évek óta rendszeres szereplője a médiának, mint a magyar laposföldes mozgalom alapítója és vezéralakja. Székelyt a feleségével együtt 2016-ban kábítószer birtoklása miatt őrizetbe vette a rendőrség. A negyedik éve húzódó büntetőeljárásban ítéletet hozott a bíróság, és hat év fegyházbüntetésre ítélte a vállalkozót – írja a 24.hu.

A rendőrök a családi ház pincéjében csaknem 400 tő marihuánát, egy vödörben több kilogramm száraz növényt, egy ládában pedig majdnem három kiló növényi gumót találtak. Az ingatlanban öntözőrendszert működtettek, valamint ki volt építve a termesztéshez szükséges szellőztetés és világítás is.

Perbeszédében az ügyész azt hangsúlyozta, hogy a vállalkozó a telefonján levő fotók tanúsága szerint minimum két évig termesztett otthonában kannabiszt.

A vádlott jogi képviselője szerint Székely lelki problémák miatt fordult a droghoz: magánéleti gondokat említett, valamint azt, hogy Székely sikeres, a kormány által is díjazott feltalálóként rossz üzletet kötött, kihasználták, és elvesztette mindenét. Ő fejlesztette ki egyébként a fűthető-hűthető motorosruhát, amit űrkutatási célra is felhasználtak.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy Székely teljes körű beismerő vallomást tett és jó útra tért.

- Munkájában megbecsült, teljesen tiszta ember ül most itt a vádlottak padján, egy konszolidált, meggyógyult fiatalember

- tette hozzá az ügyvéd.

A vádlott korábban beismerte, hogy húsz évig használt rendszeresen kannabiszt.

A bíró Székely Sándort hat év fegyházbüntetésre ítélte, és nyolc évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az indoklásban kifejtette, hogy nemcsak a nagy mennyiségű kábítószer birtoklása, hanem az is közrejátszott az ítéletben, hogy a vállalkozó megbuherált villanyórával – vagyis lopott árammal – működtette évekig az ültetvényt.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy Székely nem követett el más bűncselekményt, ezt is megbánta, és sok idő telt el a bűncselekmény óta. Súlyosbító körülményként említette a bíró, hogy „ez egy elég nagy ültetvény volt.” Székelynek 1,2 millió forint bűnügyi költséget is meg kell térítenie.

Jó magaviselettel a büntetés kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhat, az előzetesben töltött nyolc hónapot pedig levonják a büntetésből.

Székely feleségét bűnsegédként vonták perbe, de bizonyíték híján végül felmentették.

Az ítélet nem jogerős, a védelem az áramlopás vádját nem ismerte el.

Székely Sándor azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy enyhe börtönbüntetésre számít, amit hasznosan fog tölteni. Például arra készül, hogy könyvet ír a laposföld-teóriáról. Be akarja bizonyítani, hogy az emberiség nagyobbik része súlyos tévedésben él, a Föld gömb formájáról szóló „mesét” ugyanis tudományosan eddig senki nem tudta alátámasztani.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.