Kuna Tibor szerint a cégei túl sok megbízást kaptak, ezért kellett fiktív számlákat venniük

2019. május 24., 10:03

Szerző:

Beismerő vallomást tett Kuna Tibor, korábban kormányközeli, mára kegyvesztett vállalkozzó a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön. A bíróságon azt mondta az Orbán-kormány egykori kedvenc PR-szakembere, hogy tudta, hogy törvénytelen, amit csinál – számolt be a tárgyalásról az RTL Klub Híradó.

Az áfacsalási ügy tárgyalásának előkészítő ülése a hét elején kezdődött. Kuna Tibort azzal vádolja az ügyészség, hogy cégeivel 245 millió forintnyi hamis számlát fogadott be, és ezzel 52 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek. Ezért 2 és 5 évre felfüggesztett szabadságvesztést kért rá az ügyészség. Az áfacsalási ügyben több mint 60 vádlott van, köztük Berki Krisztián médiaszemélyiség is.

A vádirat szerint Kuna Tibor két cégtől vásárolt számlákat olyan munkákról, amelyek nem voltak elvégezve, vagy nem azok végezték el, akik a számlát kiállították. Ezáltal tudomása volt arról, hogy az áfa nem lesz befizetve, és jogosulatlanul vonja le majd cége az áfás forgalmi adót. Az egyik cég dokumentációért számlázott ki 165 millió forintot, a másik cég kommunikációs kampányért 80 milliót.

Kuna Tibort csütörtökön hallgatta meg a bíróság. 

A kommunikációs szakember azt mondta, hogy több külsős munkatársuk volt, akik nem tudtak számlát adni, az ő fizetésüket próbálták fiktív számlákkal kiegyenlíteni a könyvelésben. Kuna Tibor beismerte bűnösségét.

A héten az ügy tárgyalásának előkészítő ülését tartják. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikorra várható ítélet, mert szeptemberben is folytatják az előkészítő ülést a bíró szerint.

Kuna Tibor cégei szervezték az elszálló költségvetésű 2017-es magyarországi vizes vb kommunikációját, de azon kívül is dúskáltak a Nemzeti Kommunikációs Hivataltól érkező állami megbízásokban. A vállalkozó egy pünkösdista gyülekezetben készült videófelvétel szerint isteni beavatkozást vélt felfedezni abban, hogy a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó NKH végül szerződést bontott a reklámcégeivel.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.