Köves Slomó: A személyes történeteket kellene jobban előtérbe helyezni

Fontos adat az áldozatok száma, de az emlékezéshez a holokauszt emberi oldalát is be kell mutatni – mondta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Kossuth Rádió reggeli műsorában a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

2021. január 27., 14:56

Szerző:

Még a gyűlölettől fűtött emberekben is ott pislákol legbelül a lelkiismeret lángja, ezt kell megérinteni, a változáshoz az emberellenességen kell változtatni, ha emberi hangon szólunk egymáshoz, akkor van remény a változásra – fogalmazott Köves Slomó.

Kiemelte, Áder János köztársasági elnökkel a nap folyamán közösen emlékeznek meg a budavári zsinagógában a holokauszt magyarországi áldozataira.

Egyik kérdésre válaszolva azt mondta,

nincs átfogó kutatás arról, hogy a magyar társadalom mennyire ismeri a holokauszt alatt történteket,

arról viszont van felmérés, hogy mennyire nyitott a magyar társadalom a holokauszt történetének megismerésére, és ezen a területen szerinte még nagyon sok munka van. Mint mondta, az elmúlt 10 évben romlott a helyzet, egyre többen kezdtek holokauszttagadó nézeteket vallani, a felmérés szerint

a magyarok körülbelül 20 százaléka visszautasítja, hogy megtörtént a holokauszt.

Köves Slomó közös feladatnak tartja, hogy látva az elmúlt 30 év tapasztalatait és fontos lépéseit is, mint például a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, új minőségben emlékezzenek meg a holokausztról.

Szerinte a személyes emlékezést és a személyes történeteket kellene az eddigieknél is jobban előtérbe helyezni. Mint mondta, az áldozatok és a többségi társadalom köréből is voltak olyanok, akik a legrosszabb körülmények között is megpróbáltak tenni emberi tartásukért, méltóságukért, Istenbe vetett hitükért, és emberek maradtak az embertelen cselekedetek idején.

Úgy vélte, ezek a történetek és példák képesek arra, hogy érdemessé és tartalmassá tegyék a megemlékezéseket, mert ezek mindenki számára olyan univerzális üzenetet hordoznak, amelytől könnyebben befogadhatóvá válik a holokauszt emléke.