Kötelezettségszegést követne el a magyar kormány, ha nem tartóztatná le Putyint

Hoffmann Tamás nemzetközi jogász még azt sem tartja kizártnak, hogy ettől való félelmében nem jön Magyarországra Vlagyimir Putyin.

2023. március 27., 10:55

Szerző:

A Corvinus Egyetem docense, az MTA TK Jogtudományi Intézetének főmunkatársa szerint miután Magyarország ratifikálta a Nemzetközi Bíróság (ICC) római statútumát – bár nem ültette át a magyar belső jogba –, így előfordulhat, hogy technikailag nem megoldható a letartóztatás, de ezzel Magyarország megszegné nemzetközi jogi kötelezettségét. Szerinte Vlagyimir Putyin nem jön Magyarországra, amíg az elfogatóparancs érvényben van.

Hoffmann Tamás minderről annak kapcsán nyilatkozott a Népszavának, hogy az ICC háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont nem volt hajlandó aláírni Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének állásfoglalását, amelyet az összes uniós tagállam nevében akart kiadni. A magyar kormány azon az állásponton volt, hogy Josep Borrell csak a saját, és ne az unió összes tagállama nevében adjon ki nyilatkozatot.

Hoffmann Tamás szerint óriási jelentősége van az elfogatóparancsnak még akkor is, ha Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában, annak állandó tagjaként bármilyen döntést megvétózhat – idézi az Index az interjút.

„Innentől kezdve nehezebb lesz sokak számára – akik szimpatizálnak az olyan állítólagos orosz célokkal, mint a nácítlanítás vagy a nyugati befolyástól való megszabadulás – nyíltan támogatni az Ukrajna elleni inváziót” – nyilatkozta a szakértő.

Elárulta azt is, hogy az ICC jelenleg még csak háborús bűncselekményként kezeli, vélhetően azért, mert ezt a legkönnyebb bizonyítani. Azonban háborús és emberiesség elleni bűncselekmény, vagy akár még népirtás is lehet a vége. Az is kiderült az interjúból, hogy ez a háború a digitális fejlődés következtében nagyon jól dokumentált, ami a bizonyítást megkönnyíti.

„A nemzetközi hadijog rendkívül egyszerű, tények megállapításán alapuló rendszer. Azt mondja, hogy a hadijogot alkalmazni kell, amikor két ország között fegyveres összecsapás van, esetünkben ez kétségbevonhatatlan. Az orosz elnök ezentúl olyan országba utazik, ahol garanciákat kap arra, hogy nem érvényesítik az elfogatóparancsot szerinte, de így is több államba nem utazhat majd el, ahová egyébként elutaznak, mint például Magyarországra” – közölte Hoffmann Tamás nemzetköz jogász.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében folytat megbeszélést a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2021. március 22-én. Az orosz államfő bejelentette, hogy március 23-án kapja meg a koronavírus elleni oltást. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)