Kornavírus: Maszkot fel!

Járványügyi szempontból kifejezetten káros a maszkhordás bagatellizálása.

2021. október 7., 09:21

Szerző:

Járványügyi szempontból kifejezetten káros a maszkhordás bagatellizálása: egy új kutatásból ugyanis kiderült, a teljes oltási sorban részesültek áttöréses fertőzéseinél és oltatlan SARS-CoV2 fertőzötteknél, tünetmenteseknél és tüneteseknél nem találtak jelentős különbséget a nyálmintákban lévő vírusmennyiségben - olvasható a napi.hu oldalon.

Az oltásellenesség mellett egy másik járványügyi károkozás a maszkhordás nyilvános bagatellizálása a delta variáns esetében és az átoltottság stagnálása mellett - írja a Koronavírus vakcináció Facebook-oldalon Dobson Szabolcs szakgyógyszerész egy új kutatás eredményeire hivatkozva.

Következésképpen, tekintettel a magas vírusszinttel társuló áttöréses fertőzések jelentős előfordulására,

 

sem az oltottság, sem a tünetmentesség nem adhat felmentést a maszkhordás és egyéb elővigyázatossági intézkedések negligálására

– hangsúlyozza a szakértő.

Az oltás mellett a maszkhordás  fontosságát - a kormányzati üzenettel szemben - virológusok is folyamatosan hangsúlyozzák, kiemelve, hogy a maszk pont a bizonytalanság miatt jó járványmérséklő eszköz. A lazán illeszkedő szövet- és sebészi maszkok a felére csökkentik a levegőbe kerülő vírus mennyiségét, de egy jól záró maszk ennél is hatékonyabb akadály az aeroszolos terjedésnél a kutatás szerint, ezért az oltások mellett továbbra is fontos a megfelelő védekezés.

A napokban Kemenesi Gábor virológus is a távolságtartás–maszk–légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazására hívta fel a figyelmet, miként azt az amerikai (CDC) és európai járványügyi hatóság (ECDC) is javasolja. A járvány gyorsulása miatt egyre több ország szigorít maszkviselési szabályokon,  Szlovákiában például a zárt terekben már csak FFP2-es maszkkal lehet tartózkodni.

A magyar kormány ugyanakkor nemhogy semmilyen korlátozó intézkedést nem vezetett be, kizárólag az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkviselés, de nyilvánosan bagatellizálja is a maszkhordás jelentőségét. A hazai pénzügyi intézményeknél azonban már megjelentek a szigorítások, több helyen újra előírták a maszkviselést, és arra is vonatkoznak szabályok, hányan tartózkodhatnak egyidőben az irodaházakban.

(Kiemelt kép: 2021.02.10. Fiatal hölgy utazik maszkban a villamoson a koronavírus második hullámában. fotó: Dimény András)