Képviselőket dobtak ki az MTVA székházából, a vezérigazgató a jegyzőt küldte a többiekre

2018. december 17., 07:29

Szerző:

Az éjszakát is a köztévé épületében, egy sminkszobában töltötték az ellenzéki képviselők, akik azért mentek be, hogy beolvastassák öt pontos petíciójukat. Vasárnap estétől hétfő reggelig Szél Bernadett, Vadai Ágnes, Szabó Tímea, Bősz Anett, Kunhalmi Ágnes, Varga-Damm Andrea, Hadházy Ákos, Varju László, Kepli Lajos, Ungár Péter, Székely Tamás, Pintér Tamás és Bana Tibor, Stummer János, illetve Ujhelyi István és Szanyi Tibor EP-képviselők vettek részt a közös ellenzéki akcióban.

Az öt pontos ellenzéki követelésben szerepel

  • a túlóratörvény azonnali eltörlése,
  • csatlakozás az európai ügyészséghez,
  • kevesebb rendőri túlóra,
  • független bíróságok,
  • független közmédia követelése.

Nem találkozhattak senkivel, egy olyan helyiségben kellett várakozniuk, amely elé biztonsági őrök álltottak. A képviselői jogállásra való hivatkozás ellenére, jogellenesen megakadályozták őket, hogy szabadon mozogjanak az épületben.

Senki nem volt hajlandó fogadni őket, pedig Szél Bernadett többször felszólította Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, hogy ő beszéljen velük, ne fegyveres biztonsági őröket küldjön, de a a hírhamisítóból lett vezérigazgató nem reagált, illetve csak annyit üzent, hogy sok a dolga, nem ér rá találkozni a képviselőkkel.

Az események alakulásáról amúgy csak onnan tudunk, hogy Szél Bernadett folyamatosan közvetít a Facebookon, a 90 milliárd forint közpénzből fenntartott állami tévé nem számol be a saját székházában történtekről.

Rövid összefoglalónk a hajnal és a délelőtt eseményeiről itt olvasható.

 

7:31: Hadházy Ákos megpróbált beljebb jutni az épületben, de az őrök megakadályozták. A képviselő a lépcsőn kívülről felmászva próbált bejutni, de nem hagyták. Korábban amúgy arra hivatkozva nem engedték fel őket, hogy csúszik a lépcső. Az országgyűlési képviselők a törvény szerint szabadon mozoghatnak minden közintézményben. Az egyik őr azzal vádolta a politikust, hogy megrúgta, de nem a kérdést nem erőltette túlságosan, miután rájött, hogy mindenről van felvétel.

7:36: Hadházy Ákost négy fegyveres őr próbálja erőszakkal kivezetni, a földön rángatják az ellenállást nem tanúsító képviselőt. Szél Bernadett próbálja megakadályozni. A képviselők igyekeznek kerülni a fizikai kontaktust, nehogy hivatkozási alap legyen, a fegyveres őrök azt hajtogatják, hogy Hadházy Ákos erőszakot alkalmazott ellenük. 

7:46: Az őrök vezetője kiadta a parancsot, hogy vezessék ki Hadházy Ákost, négyen rángatják, bevitték egy ajtó mögé. Szél Bernadett után futott, a bejáratnál találta meg. Megpróbálják mindkettőjüket kidobni, Hadházy többször a földre került. 

7:50: Megérkeztek a rendőrök, megkérték a Hadházy Ákost, hogy üljön be a rendőrautóba, amíg fel nem derítik a tényállást. Hadházy Ákos kabát nélkül áll a tévé székháza előtt, mert anélkül dobták ki. Szél Bernadett teljesen felzaklatva, síró hangon befejezi a közvetítését.

Ujhelyi István közvetítése az épületből:

 

8:06: Megjelent egy köztévés stáb és felveszi a képviselőket. Ujhelyi István megpróbált tőlük megtudni valamit, azaz hogy adásba kerül-e, amit felvesznek vagy csak dokumentálják az eseményeket, de nem kapott választ.

8:08: A köztévé híradójának  vezető híre: félidőnél tartanak a Nébih karácsonyi ellenőrzései. A második hír, hogy korábban érkeznek meg a decemberi családtámogatások, a vasárnap esti tüntetés lett a 3. A saját székházukban történtekről egy szó sem esik.

8.28: Varju László élő Facebook-közvetítéséből kiderül, hogy a közmédia alkalmazottai érkeznek a munkába, de kínosan próbálnak nem tudomást venni a képviselőkről. Reméljük, most már tényleg munkához látnak – kommentálta Varju.

8.38: Közben a rendőrök a székház előtt felveszik Hadházy Ákos panaszát. A képviselő szeretne visszamenni a székházba, de még a bent maradt kabátját visszaszerezni próbáló rendőröket sem engedték be. Nem lehet megjósolni, mi fog még történni – mondja Hadházy Ákos. Azt is megígéri, hogy kitart, amíg csak lehet.

9:01: Megérkezett Bangóné Borbély Ildikó is, akit nagy meglepetéssel fogadtak bent, előtte ugyanis senki nem jutott be az épületbe. Az érkező Bangóné szerint a dolgozók sem jutnak be, legalább ötvenen álldogálnak kint. 

9.16: Varju László az élő közvetítésében megmutatja, hogy a köztévé szerkesztői az ő meg Ujhelyi István közvetítését nézik. De tovább nem adják, a székházban történtekről egyáltalán nem számoltak be. Bangóné Borbély Ildikó viszont, aki az ATV vendége volt reggel, azt mondta, hogy az ATV nézettsége megugrott az elmúlt négy napban. Ez azt jelenti, hogy az embereket érdekli a rabszolgatörvény miatt kirobbant tiltakozás.

9:20: Egyre több szocialista képviselő jut be a székházba, Bangóné Borbély Ildikó után megérkezett Korózs Lajos, Molnár Zsolt, Arató Gergely, Hiszékeny Dezső és Harangozó Tamás. Úgy tudni, hogy egy mellékajtón jutottak be valahogy a lezárt épületbe. Bejutott a jobbikos Szilágyi István és a párbeszédes Tordai Bence is.

9:23: Deutsch Tamás szokás szerint megmondja a tutit a Facebookon: 

„Valaki szólhatna a hisztizős ellenzéki honanyáknak és honatyáknak, hogy a Való Világ9 powered by Big Brother nem a közmédián megy, hiába mentek oda, nem tudnak villalakók lenni. Ennyi.”

9:44: Hadházy Ákos visszakapta a holmijait. 

9:48: Az MTVA „országgyűlési képviselők mandátumából eredő jogon való túlterjeszkedés miatt" feljelentést tett a rendőrségen. 

9:49: Az MSZP és a DK több képviselője megérkezik az MTVA székházához. Mivel a kapukat zárva találták, s a biztonsági őrök a képviselői igazolványok felmutatása ellenére sem engedték be őket, Nyakó István szocialista képviselő bakot tartott a társainak, így Oláh Lajos, Molnár Zsolt, Niedermüller Péter, Harangozó Tamás és Korózs Lajos is bemászott a kerítésen.

A videón 6:50-től látható a kerítésmászás:

9:50: Bangóné Borbély Ildikó és Kunhalmi Ágnes megpróbálnak bejutni egy stúdióba, ahol amúgy nincs adás. A két képviselő szóváltásba keveredett az ajtó előtt posztoló fegyveresekkel. Dulakodás is lett a dologból, Az MSZP-s politikus asszonyt öt fegyveres őr a falhoz szorította, Varju Lászlót ellökték.

9:59: Érkezik egy biztonsági főnök, aki azt magyarázza, hogy a képviselők akadályozzák a köztévé munkáját, ők viszont a képviselői jogon őket megillető mozgási szabadságot kérik számon.

10:04: Ujhelyi István és a köztévé operatőre egymást veszi videóra.

10:17: Újabb kiabálás: Varju László is megpróbált benyomulni az üres stúdióba, de az őrök nem hagyták, ellökték az ajtótól. Némi lökdösődés után némileg lecsillapodtak az indulatok. Az eset után Varju elmondta, hogy ma Magyarországon egyedül a Facebookon lehet hiteles tájékoztatáshoz jutni.

 

10:27: A tiltakozó képviselők rendőri segítséget kértek, hogy gyakorolhassák jogaikat. Több képviselő közölte a biztonsági őrökkel, hogy bűncselekményt követnek el, amikor egy képviselőt inzultálnak. 

10:33: Az M1 híradója beszámolt az eseményekről. Persze csak a maga módján: egy nyúlfarknyi tudósításban beszéltek a vasárnap este a székház előtti tüntetésről. Az azóta történtekről továbbra sem hangzott el egyetlen hang sem.

10:38: A szerdán káoszba fulladó parlamenti vitát hatalmas sikerrel közvetítő Tordai Bence is közvetítésbe kezd a Facebookon: 

 

10:42: Nyakó István azt kérte minden arra autózótól, hogy dudáljon. Azt ugyanis hallják bent az épületben, és erőt ad a tiltakozóknak.

10:44: A székház előtt, az utcán ott van Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Ő azonban nem is akar bejutni, mert mint mondta, rá kívül van szükség. Hamarosan összeül ugyanis a Házbizottság, ott pedig ellenzéki képviselő nélkül azt szavaznának meg, amit csak akarnak. Utána összehívja a kint lévő ellenzéki képviselőket, hogy a további lépésekről egyeztessenek. 

10:50: Megérkezett a főbejárathoz a rendőrség közvetítőkocsija, így a központban élőben követhetik az eseményeket. A kint fagyoskodó tiltakozók is folyamatosan kapnak segítséget, kávé, tea, étel érkezik.

10:55: A kívül maradását megmagyarázó Tóth Bertalan hirtelen átmászott a kerítésen Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője társaságában. Mint kiderült, csak azért mentek be, hogy ételt és innivalót vigyenek a bent lévőknek. 

11:02: Szabó Szabolcs független képviselő is átmászott a kerítésen, majd telefonon elmondta a helyszínen lévő tudósítónknak, hogy egy előre nem találja a többieket, de majd megkérdez egy biztonsági őrt, merre menjen.

11:13: Több a zászló, egy a tábor – Ujhelyi István szerint ezt a szlogent használják hajnal óta az ellenzéki képviselők. Ez Orbán 2014-es jelszavára utal, amikor a miniszterelnök meghirdette: „egy a zászló, egy a tábor". Ezzel az akkori választás előtt az egység fontosságára figyelmeztetett. 

11:18: Jakab Péter jobbikos képviselő is megérkezett, és átmászott a kerítésen. A demokráciát gyakorolni jöttem – mondta a biztonsági őröknek.

11:30: A képviselők a nemzetközi közvéleményt is igyekeznek tájékoztatni. Korábban Szél Bernadett és Bősz Anett angolul, Vadai Ágnes spanyolul, most pedig Niedermüller Péter németül foglalta össze röviden az eseményeket és a tiltakozás kiváltó okait Facebook-közvetítésükben.

11:33: Tóth Bertalan Molnár Zsolt társaságában közben kijött az épületből, miután átadta az ételt és innivalót a bent tiltakozóknak. Magával hozta Szél Bernadett táskáját is, amit a képviselő azóta nem kapott vissza, hogy kidobták az épületből.

11:45: Egyre több rendőr érkezik az MTVA székházához, de nem a védelem megerősítésére, mert az érkezők magas rendfokozatú vezetők, több őrnagy és alezredes tanácskozik egymással a kapu előtt – jelenti tudósítónk.

Fotó: Kökényesi Gábor

11:59: Gurmai Zita is megérkezett az MTVA-hoz, mindenkinek ételt, italt, tisztálkodószereket vitt. Kopogással és csengetéssel próbált bejutni, hosszú percekig várakoztatták a hidegben. A tükrös ajtón keresztül próbált beszólni, hogy országgyűlési képviselő, kérést teljesít, be akar jutni, máshogy nem tud, telefonszámot ugyanis nem kapott a biztonsági főnökhöz. Végül bentről elvették tőle a csomagot azzal, hogy átadják a bentieknek. Míg ott álltak, egy idősebb úr is megérkezett, aki azt mondta, ő csak egy állampolgár, aki szeretne bejutni, hogy megkérdezze, mi a büdös fene folyik ott.

12:12: Szanyi Tibor kijött a székházból, mert Brüsszelbe kell utaznia. Tudósítónknak elmondta, hogy a székház gyakorlatilag üres, szinte senki nincs bent rajtuk és a biztonsági őrökön kívül. A képviselők még kitartanak, bár ebben a helyzetben tulajdonképpen nem sok értelme van. Fő céljukat elérték, hiszen öt pontos követelésük így sokkal több emberhez jutott el, mintha beolvasták volna reggel a tévében. Ennek ellenére nem hagyják el valamennyien az épületet, néhányan mindenképpen maradnak.

12:24: Rengeteg pizza érkezik a székház előtt állóknak, meg sem tudják enni az egészet. Sokan jelzik, hogy rendeltek nekik egy-két adagot, de van közte olyan is, amit nem nekik szántak. Egy futár például egy hatalmas családi pizzával téblábolt a kapu előtt. Bentről rendelték, mivel azonban semmilyen módon nem jutott be, egy idő után elunta és lerakta kint, mondván, csináljanak vele, amit akarnak.

12:40: A székházban megjelent Kiss Anita, Óbuda-Békásmegyer jegyzője, akinél birtokvédelmi eljárást kezdeményezett Papp Dániel vezérigazgató. Az MTVA vezetője azt kérte a jegyzőtől, hogy állítsa helyre az eredeti birtokállapotot és szüntesse meg Kunhalmi Ágnes és társai rendbontását. A képviselők konkrétan kinevették, mire a jegyző közölte, hogy megindította a birtokvédelmi eljárást, mert ez a kötelessége.

15:09: Hadházy Ákos hivatalos személy elleni erőszak miatt tett feljelentést a rendőröknél, a középületből való erőszakos kidobása miatt. Később, a ma esti tüntetés Facebook-oldalán pénzadományt kért a megmozdulások további támogatására. 

16:29: Összpárti sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki képviselők az MTVA épületében. Korózs Lajos elmondta, hogy ők azt a feladatot látják el, amire megválasztották őket, még a székházban is. Jakab Péter nem érti, miért őket őrzik fegyveres őrök és korlátozzák a képviselői jogaik gyakorlásában. A kért rendőri segítség továbbra sem érkezett meg. Bősz Anett megállapította, hogy elképesztő, hogy a jegyzőt kollégáival beengedték az épületbe, de képviselőket nem. Gréczy Zsolt k szerint nem csak őket érte törvénysértések sorozata, hanem a választópolgáraikat is, akik nincsenek kevesebben, mint akik a Fideszre szavaztak. Tordai Bence szerint egy új ellenzék született, amit tűzzel-vassal, de inkább gumibottal és könnygázzal kovácsoltak össze.

 

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.