A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint csak drágulni fog az egészségügy

2020. január 13., 11:45

Szerző:

A kórházi adósságok problémája akár már idén megoldható, ha elég pénzt tesznek ehhez be, de fontos az újabb és újabb korrekció, mert egyre több a beteg, egyre több betegséggel – értékelte a miniszterelnök minapi egészségügyi bejelentését Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az InfoRádióban.

Mint Orbán Viktor fogalmazott a múlt heti Kormányinfón, két legfontosabb terve az egészségüggyel egyrészt a kórházi várók, kórtermek felújítása – amíg ez nincs meg, semmilyen más fejlesztésre nem kap forrást a szektor –, másrészt az, hogy idén a kórházak nem halmozhatnak fel semmilyen adósságot. A miniszterelnök a kórházi beszállítók „extraprofitját” emlegette, miközben az intézmények jelenlegi adósságállománya körülbelül 80 milliárd forint, ami éppen a beszállítók kasszájából hiányzik.

Kincses Gyula
Fotó: Kincses Gyula Facebook-oldala

Kincses Gyula a kórházi adósságokról azt mondta:

az eladósodást politikai nyilatkozatokkal nem lehet megállítani, az pusztán egy 30 milliárdos keretösszeggel nem semmisíthető meg.

A MOK-elnök szerint olyan fontos változásokra lenne szükség, mint:

reális áron kellene finanszírozni az ellátásokat, megszüntetni felesleges kapacitásokat, megerősíteni a járóbetegellátást, hogy ne kerüljön beteg indokolatlanul kórházba.

Ráadásul a műtéteket már régen árazták be, sokat változott az orvostechnika. Új eljárások jelentek meg, ahol javult az innováció, ott nőtt a ráfizetés, ugyanakkor egy elöregedő társadalomban egyre bonyolultabb kezeléseket kell elvégezni.

Ettől végeredményben drágulni fog az egészségügy, ami végül legtöbb esetben a kórházakon „csattan”.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.