Kiderült melyik vakcina mennyit ér

Továbbá azt is megtudtuk, hogy összességében mennyire védenek az oltások.

2021. november 28., 15:40

Szerző:

Megjelent egy magyar tanulmány, amely vakcinatípusokra lebontva bemutatja, mennyire védenek a vakcinák hazánkban a koronavírussal való megfertőződés és a halálozás ellen – írta a Mandiner. A tanulmányban részt vett Müller Cecília és Kásler Miklós is, amely egy nemzetközi szaklapban, a Clinical Microbiology and Infectionben jelent meg.

A kutatás az év első felének járványügyi és oltási adatait elemezte. A kutatás a kétszer beoltott és az oltatlan lakosság adatait vetette össze. A tanulmány a részletes eredmények előtt közölte, hogy a teljesen beoltottak körében a megfertőződés elleni védelem 68,7-88,7 százalék, míg a halálozás elleni védelem 87,8-97,5 százalék között van.

A vakcinákra szerint lebontásban az orosz Szputnyik oltás volt a legeffektívebb, ugyanis az 97.52%-os hatásosságot mutatott. Ez azt jelenti, hogy az oltatlanokkal szemben az orosz vakcinával oltott 820 ezer magyar állampolgár 20-szor kisebb eséllyel halt meg a tavasz során, mint az oltatlanok. A képzeletbeli dobogó második helyére a Moderna került, 93.65%-os hatásossággal. Harmadik a Pfizer – 90.63% –, amiból a mérés idején másfél millió ember kapott oltást. Az öt vakcinából negyedik lett az Astra Zeneca 88.25 százalékkal, és a listát a kínai Sinopharm zárta 87.85 százalékkal.

(Kiemelt kép: MTI/Mészáros János)

Törvénysértő helyzet állt elő Ferencvárosban, de az ismételt szavazáson ezt orvosolták. Baranyi Krisztina polgármester szerint a képviselők nem is titkolták, hogy saját illetményemelésük elmaradása miatt alakították így a helyzetet.