Kiderült, kik félnek még a migránsoktól

Túl magas megélhetési költségek, alacsony fizetések, súlyos társadalmi különbségek - ezektől tartanak leginkább a magyarok. A bevándorlástól már csak a magyarok 31 százaléka fél, és nagyjából ennyien tartanak a kivándorlástól is.

2021. május 26., 17:42

Szerző:

Mitől félnek a magyarok 2021-ben, és hogy látják saját, illetve Magyarország jövőjét? Ez a központi kérdése annak a szerdán publikált kutatásnak, melyet a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung készített – számol be róla a Szabad Európa.

A kutatás eredményei szerint a magyar lakosság 42 százaléka gondolja úgy, hogy a következő tíz évben javulni fog a helyzete. Ezen belül a 30 év alattiak többsége (53 százalék) optimista a saját jövőjét illetően, de a 60 év felettieknek már csak a 31 százaléka tekint pozitívan a jövőbe. Hasonlóan alakul a mintázat iskolázottság szerint is. A diplomások és érettségizettek körében többségben vannak azok, akik szerint jól alakulnak számukra a következő évek (55, illetve 50 százalék), és az alapfokú vagy szakmunkás végzettségűeknél már a pesszimisták vannak többségben (34 és 30 százalékuk optimista, és 38, illetve 37 százalék látja negatívan a jövőjét).

A legtöbben attól tartanak, hogy valamely szerettüknek baja esik (63 százalék), második helyen áll a komolyabb megbetegedéstől, kórházba kerüléstől való félelem (50 százalék). Majdnem ugyanennyien tartanak attól, hogy kiszolgáltatottá válnak, vagy hogy olyan anyagi helyzetbe kerülnek, hogy már a számláikat sem fogják tudni kifizetni.

A bevándorlástól már csak a magyarok 31 százaléka fél, és nagyjából ennyien tartanak a kivándorlástól is. A legtöbben, 41 százaléknyian a falvakban félnek attól, hogy bevándorlók költöznek a közelükbe, míg a városokban tartanak ettől a legkevésbé (25-29 százalék).

A legnagyobb probléma Magyarországon a legtöbbek szerint az anyagi nehézségekhez kötődik. A megélhetés magas költségeit és az alacsony fizetéseket komoly problémának nevezte a megkérdezettek több mint fele (55 és 52 százalék), míg az egészségügy helyzetét 42 százalék tartja komoly problémának. 10 százalék nevezte problémának azt, hogy a jövőben sok migráns költözhet az országba.

(Kiemelt képünk illusztráció: Bevásárlók egy LIDL áruház előtt. Fotó: Pozsonyi Roland)