Kicsit nem figyeltünk, és megszűntek a problémák az oktatásban

2018. január 8., 15:49

Szerző:

„Vége van az átmenet nehézségeinek, megszűntek a működési problémák, bejáratott rendszerben folyik a tanítás, a köznevelés átalakításával jelentős terhet vettek le az önkormányzatok válláról" – közölte mai sajtótájékoztatóján Balog Zoltán erőforrásminiszter, a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak ünnepélyes átadása apropóján.

Balog szerint ennél is fontosabb az oktatás színvonala, példaként említette, hogy a PIRLS-felmérés szerint a magyar gyerekek szövegértése a 13. legjobb volt, ezzel az utóbbi 15 év legjobb eredményét érték el. 

Mint mondta, 2010-hez képest idén 572 milliárd forinttal több jut az oktatásra, és ez az összeg tavalyihoz képest is 130 milliárd forintos pluszt jelent az oktatás fejlesztésére. Megjegyezte: eléri a kétezermilliárd forintot a teljes oktatási rendszerre fordított összeg. (Ez alig kevesebb, mint amennyit tavaly a Fidesz 10 kedvenc oligarchája egy év alatt kasszírozott a közbeszerzésekenA Szerk) 

Fotó: Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Balog Zoltán jelezte, el kell ismerni, hogy vannak olyan szakterületek és térségek, ahol szükség lenne több tanárra, és jelezte, azon dolgoznak, hogy a leghátrányosabb helyzetű területeket is elérje a minőségi oktatás. Ezel együtt örömmel nyugtázta, hogy az ösztöndíjak bevezetése óta 30 százalékkal nőtt a pedagógus-pályát választók aránya.

Kitért a pedagógusoknak az elmúlt években juttatott béremelésre is, mint mondta, ez legalább 50 százalékot jelent, olyan stabilitást, amelyre lehet építeni a továbbiakban, hogy a tanároknak csak a tanításra kelljen koncentrálniuk – számolt be az MTI.

A diákok egy jó része ezek szerint egy párhuzamos dimenzióban él. Mint megírtuk, néhány tanulóifjú  január 19-ére a Kossuth térre hívta sorstárait tüntetni, szerintük ugyanis semmi nem úgy zajlik az oktatásügyben, ahogy kellene. Sok egyéb furcsaság mellett azt bátorkodnak állítani, hogy Magyarországon még csak szakértő oktatási minisztérium sincs, amely odafigyelne a diákságra. A Facebookon eddig nyolcezren jelezték, hogy jelen lesznek a demonstráción és 29 ezren érdeklődnek iránta. 

 

 

   

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.