Késnek az uniós pénzek, mert újabb kérdéseket tett fel Brüsszel az Orbán-kormánynak

A Népszava értesülése szerint az Európai Bizottság (EB) két kérdést tett fel az Orbán- kormánynak az jogállamisági eljárásban, emiatt csúszik a mintegy 13 milliárd eurónyi uniós pénz kifizetése.  

2023. november 7., 12:29

Szerző:

Az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok miatt Brüsszel tavaly óta blokkolja az uniós pénzeket. A mostani már a második levél, amelyben az uniós testület az igazságszolgáltatás reform részletei iránt érdeklődik.  Az első levelet szeptember végén küldték meg az Orbán-kormánynak, és október 19-én kaptak rá választ. Ahogy az előzőnek, úgy a mostani válaszlevélnek sincs határideje, ám minél gyorsabban reagál a kormány, annál hamarabb dönthet az Európai Bizottság arról, hogy felszabadítja-e a Magyarországnak járó és jelenleg felfüggesztett uniós támogatások nagyobb részét, mintegy 13 milliárd eurót – írja a Népszava.

Bár a levelezés nem nyilvános a lap szerint a két friss kérdés azokat a hiányosságokat feszegeti, amelyekre az Európai Parlament tárgyalói által nemrégiben bemutatott elemzés is rámutat. A képviselők ebben többek között azt kifogásolták, hogy a Kúria ügyelosztási rendszerébe épített kivételes szabályok továbbra is teret engednek a manipulációnak. És bírálták azt is, hogy a legfelső bírói szerv érvényben hagyott, precedens értékű határozata miatt továbbra is korlátozni lehet a bírák jogát arra, hogy előzetes döntéshozatali kérelmekkel az EU Bíróságához (EUB) forduljanak. A Kúria álláspontja szerint az EUB elé terjesztett kérelem jogellenesnek minősíthető, ha nem releváns kérdést tartalmaz és nem szükséges az érintett jogvita rendezéséhez.

Európai Bizottság véleménye szerint ezek és más problémák miatt az igazságszolgáltatási reformot nem lehet teljesítettnek tekinteni, következésképpen a pénzcsapokat sem lehet megnyitni. Az Európai Bizottság két illetékes biztosa kedd reggel az EP költségvetési és költségvetési ellenőrző bizottsága előtt fog beszámolni a magyar kormánnyal zajló tárgyalások állásáról. Az igazságügyi rendszer függetlenségének megerősítése mellett, brüsszeli követelmény a korrupció letörése is, a felzárkóztatási támogatások teljes összegéhez csak ezek megvalósítása után férhet hozzá Magyarország.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)