Keljfeljancsi: Magyarország a hosszú távú gondolkodást elmulasztotta

2021. január 15., 08:33

Szerző:

Fiala János pénteken reggel a Keljfeljancsi című műsorban Filippov Gábor politológussal, elemzővel, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatójával beszélgetett.

Fiala azzal kezdte, hogy korábban a szakértő egy podcastban arról beszélt, hogy vannak olyan kegyelmi pillanatok egy adott országok életében, amelyek alkalmasak arra, hogy jó irányba vigyék az ország életét. Filippov szerint ezek a pillanatok általában valamilyen tragédiákhoz, válsághoz kapcsolódnak, és nem egyszerű észrevenni sem. 

– Azok tudják észrevenni ezeket a pillanatokat, akik döntési helyzetben vannak és valami jót szeretnének tenni. Őket széles körben szemlélem, a véleményformáló értelmiségiektől kezdve a politikai döntéshozókig – mondta a szakember. Szerinte ilyen kegyelmi pillanatok már voltak Magyarországon is, amihez nem is kell messzire menni, példaként a rendszerváltást és a 2008-as válságot hozta fel. Hozzátette, hogy más országokban is voltak ilyen fordulópontok, amik naggyá tették azokat.

– Egy történelmi pillanat nagyon sok döntésből áll össze, akár az alkotmányos rendszerrel, akár a gazdasági
modellváltással kapcsolatban, akár a mintakövetéssel kapcsolatban nagyon sok döntési helyzet lehetett volna. Magyarország a hosszú távú gondolkodást elmulasztotta. A többi országnál nagyon fontos tényező a kísérletezés helyett a mintakövetés, valamint a következő választáson túltekintés képessége. A többi ország messzebbre tudott látni, mint Magyarország. Hogy erre miért nem volt képesség? Ezen gondolkodni kellene.

Fiala János Navracsics Tibor volt igazságügyi miniszter és uniós biztossal is beszélgetett a kudarcokról és azok megéléséről és különböző életszakaszokról.

– Én egy optimista alkat vagyok, általában a kudarcaim jelentős részét úgy is számon tartom, mint olyan esetet, amiből valami jót is kihoztam – mondta Navracsics, aki egyébként Filippov Gáborral a Keljfeljancsi pénteki állandó beszélgetőpartnere.  

 

A beszélgetéseket itt tudja visszanézni: 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.