Rekordszámú újonc állt katonai szolgálatba a magyar honvédségnél

A legtöbben a hódmezővásárhelyi Lynx (Hiúz)-zászóaljba jelentkeztek, közülük többen a világ legmodernebb harcjárműveit vezethetik.

2023. szeptember 15., 17:37

Szerző:

Rekordszámú, 506 újonc kezdte meg szeptemberben a katonai szolgálatát, ez a legtöbb a sorkatonaság felfüggesztése óta – közölte a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága a Facebook-oldalán pénteken. A legtöbben a hódmezővásárhelyi Lynx (Hiúz)-zászóaljba jelentkeztek.

Mint írták, bíztak benne, hogy a Magyar Honvédség "Hiúza", , és a nagy felelősséggel járó feladatok teljesítésének kompenzálására ígért kiemelt, havi bruttó 737 ezer forintos illetmény felkelti a civil lakosság érdeklődését.

Megkezdték kiképzésüket az ugyancsak most felálló tatai Klapka György Páncélosdandár Kaposvárra települő lövészzászlóaljába jelentkezők is. Ez azért is kiemelten fontos, mert a Dél-Dunántúlon régóta nincs harcoló alakulat. Így a jövőben ebben a térségben is többet találkozhatnak az emberek a katonákkal, erősítve a Magyar Honvédség és a lakosság közötti kapcsolatot és természetesen a Dél-Dunántúl védelmét – írták.

Több mint 150-en, többségükben fiatalok, vonultak be az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) kiképzésére is. Az ÖKSZ-programot elsősorban azoknak hozta létre a Magyar Honvédség, akik szeretnének továbbtanulni, de valamilyen okból kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaikat. Az ÖKSZ-program teljesítésével ugyanis 16, 32 vagy akár 64 pluszpontot lehet szerezni a felvételihez.

(Kiemelt kép: Katonák vonulnak az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Mária Terézia laktanyában (volt Petőfi Sándor Laktanya) 2022. október 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd)