Budapest többet fizet az államnak, mint amennyivel a kormány a Lánchíd felújítását támogatta

Karácsony Gergely főpolgármester szerint „méltatlan, igazságtalan, tarthatatlan” az, hogy nemhogy nem kap a főváros egy fillért sem a kormánytól, hanem még neki kell fizetniük 6,348 milliárd forintot. 

2023. január 27., 17:05

Szerző:

Budapest főpolgármestere közösségi oldalán hívta fel arra a figyelmet, hogy csak januárban több pénzt kellett a Fővárosi Önkormányzatnak az államkasszába befizetnie, mint amennyit a kormány a Lánchíd felújításának támogatására megígért. Pontosan 348 millió forinttal többet, azaz 6 milliárd 348 millió 716 ezer 784 forintot. 

Karácsony azt írja, a Fővárosi Önkormányzat a mai napon „önként vállalt” feladata keretében 6.348.716.784 forintot átutalt a magyar kormánynak. 6 milliárd 348 millió 716 ezer 784 forintot. Ez 348 millió forinttal több, mint a Lánchíd felújítására a kormány által ígért támogatási összeg. Ez a főváros januári fizetési előírása.


A posztban a főpolgármester kitér arra, mely kötelező feladatok ellátásra kap normatívát a kormánytól. Ezek a főváros esetében:
-zöldterületgazdálkodás;
-közvilágítás;
-köztemető működtetés;
-közutak támogatása;
-nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása;
- óvodák működésének támogatása;
-hajléktalanellátást biztosító intézmények támogatása;
-gyermekétkeztetés támogatása;
-múzeumok, könyvtárak és közművelődési feladatok támogatása.


Ebből vonják még le a Fővárosi Önkormányzat által bérek után fizetett adókat, járulékokat, és a szolidaritási hozzájárulás címen befizetett adót.

Mindennek az egyenlege: nemhogy nem kap egy fillért sem a főváros a kormánytól, hanem még fizethet 6,348 milliárd forintot. Csak ebben a hónapban.


A listából nem véletlenül maradt ki a közösségi közlekedés, mivel erre egyetlen fillér támogatás sem érkezik januárban a kormánytól.

Januárra a kormány elméletben 293 millió forinttal járulna hozzá a közvilágításhoz, de ez a pénz az elvonások tükrében virtuális forrás, Budapest az év első hónapjában összességében 1,4 milliárd forintot fizetett áramdíjra. A közvilágítás áramdíja áfaköteles, ezért az 1,1 milliárd forint nettó összeg mellett 300 millió forint egyenesen az államkasszába vándorol.

„Ha a kormány ténylegesen adna is pénzt a közvilágításra, és nem venné el egy lendülettel, akkor is az adótartamát fedezné ennek a közszolgáltatásnak” – írja Karácsony, hozzátéve, hogy  „mindazon fejlesztésekre, amivel eddig oly büszkén kampányoltak Budapesten, és azokra is, ami a város forgalmát alapvetően meghatározó agglomerációs fejlesztésekre vonatkozik, az illetékes miniszter azt írja: »lezárni, nem, soha«. Innen kell továbblépnünk, ezt kell meghaladnunk Budapesten” – zárja sorait.

(Kiemelt képünk: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a budapesti Mikulástroli mellett az Erzsébet téren 2022. december 5-én. A Mikulástroli, a Solaris-Skoda trolibusz december 18-áig gyűjt ajándékokat a rászorulóknak a 72M, 75, 76, 77, 80 és 83M vonalon közlekedve. MTI/Kovács Tamás)

Futóversenyt rendeznek vasárnap a Várkert Bazár, a Szent Gellért rakpart és a Szabadság híd környékén, emiatt korlátozásokra kell készülni a térségben, ezért a közösségi közlekedésben változások lesznek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.