Kálmán Olga bemutatta a programját, 25 percen belüli ügyeletes orvosi ellátást, 18 éven aluliaknak ingyenes tömegközlekedést ígér

2019. június 19., 13:02

Szerző:

Az aluljárókat naponta, az utcákat hetente fogják felmosni – ígérte Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció felkérésre induló független főpolgármester-jelölt szerda délelőtti programbemutatóján. Ezen kívül havonta tíz „roncsderbi-parkba tartozó” BKK-buszt elektromosra fognak cserélni.

Kálmán Olga hozzátette: 

– Nem fulladhatunk meg a koszban és a mérgező koszos levegőben. Ez már az életünkről szól.

A főpolgármester-jelölt szerint az egészségügy és a köztisztaság után a közlekedés a legnagyobb probléma, és ha megválasztják, ő 18 éves korig ingyenessé fogja tenni a tömegközlekedést Budapesten. 

Erre a fedezetet az a kétmilliárd forint fogja nyújtani, amelyet a kukaholdingnak kell visszaadnia. A közlekedési kedvezmény költsége pedig hatmilliárd forint lesz, ezt le kell tárgyalni a kormánnyal. A kerületi parkolást készpénzmentessé kell tenni, csak telefonnal lehessen parkolójegyet venni. 12 millió mobil-előfizető országa vagyunk, ezért ez megoldható. Egy év alatt meg kell oldani a 3-as metró légkondicionálását is.

Beszélt egészségügy fejlesztéséről is, az 5-15-25 számsorral illusztrálva az elképzeléseit.

  • Bár a szakorvosi hálózat nem fővárosi, hanem állami kézben van, ő szeretne változtatni ezen, hogy minden budapesti 5 perc alatt tudjon időpontot tudjon foglalni. Ennek érdekében a főváros ügyfélközpontot hoz létre, amely összefogja a rendeléseket központosítva, szervezetten osztja ki az időpontokat.
  • Éjszakai ügyeleti patikai rendszert is kialakítana, hogy minden budapesti 15 percen belül el tudjon érni akár az éjszaka közepén is egy nyitva tartó ügyeletes gyógyszertárba.
  • Azt is szeretné, ha minden budapesti 25 percen belül ügyeleti ellátást kapna a nap 24 órájában.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.