Jézus és Viktor

Balról is, jobbról is támadják Kiss-Rigó László megyés püspököt, amióta a Fidesz vásárhelyi gyűlésén a jobboldali pártszövetség mellett tette le a voksát. Véleményét fönntartja, nem kér bocsánatot senkitől, viszont meghívta egyik bírálóját, Nyakó Istvánt, az MSZP szóvivőjét egy baráti beszélgetésre.

2010. február 19., 18:39

Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselőjelölt hívta meg február 12-i kampánygyűlésére Kiss-Rigó László megyés püspököt. A főpap ott azt mondta, ma Magyarországon a hívő keresztény választó világos és egyértelmű szempontok alapján dönthet a választásokon. Beszédéből egyértelműen kiderült, hogy ő a Fidesz vezette szövetséget támogatja - számolt be a

Délmagyarhírportál.

Megnyilvánulása heves reakciókat váltott ki, és jó néhány újság, tévé megkereste, ezért pénteken a püspöki palotában tájékoztatót tartott, még egyszer elmagyarázva, mit miért mondott. Előrebocsátotta: a katolikus egyház püspökei, papjai nem viselhetnek párttisztséget, nem vehetnek részt a hatalomban, de a hívek számára ilyen tilalom nem létezik. Véleményt pedig bárki nyilváníthat, ezt a jogát ő is fönntartja, és amit Vásárhelyen mondott, ahhoz ragaszkodik. Kiss-Rigó László szerint ma Magyarországon nincs hitelképes képviselete a baloldali és a liberális értékeknek. – Ezért mondtam: nyilvánvaló, kit lehet támogatni – mondta most is a püspök, akit megleptek a reakciók. – Az interneten 89 éves, Ausztráliában élő édesanyámat is emlegették, nem egészen baráti szövegkörnyezetben, de előfordult az ellenkező véglet: szinte szentté, hőssé akarnak avatni. Ez semmivel sem kevésbé irritál, mint az előbbi.

A legindulatosabb reakciókat a Jobbik híveitől kapta, akik számon kérték rajta, miért nem az ő pártjuk mellett szól. Azért, mert nem szimpatikus neki a jobbikosok stílusa, és az, hogy bár változást sürgetnek, épp azt akadályozzák. Kiss-Rigó László közölte, ő nem közösített ki senkit, így azokat a katolikus híveket sem, akik más pártokra szavaznak. Jó a kapcsolata minden polgármesterrel, köztük az MSZP-sekkel is. Nem kér bocsánatot senkitől, Nyakó Istvánt pedig – akivel egy asztalnál ült a szegedi zsidó hitközség jótékonysági vacsoraestjén, és jót beszélgetett vele – ezennel meghívja egy baráti találkozóra. Elmondta még, az egyház nem azt az erőt támogatja, amelyik a legtöbbet ígéri neki. – Azt szeretnénk, mint minden más, normális ember, hogy lehetőségünk legyen még többet dolgozni a közösségért – és az egyház nagyon sokat tud még tenni ezért a társadalomért.

Jézus és Viktor

A püspök vásárhelyi beszédéről Nyakó István, az MSZP szóvivője ezt mondta: „A leghatározottabban visszautasítjuk, és bocsánatkérést várunk el. Vannak ugyanis baloldali hívek, és lehet attól hinni Jézus Krisztusban, hogy ők nem hisznek Orbán Viktorban. ...Senki ne merje politikai hátsó szándékkal lelki zsarolásnak kitenni azokat, akik nem a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségre szavaznak" - idézte a Délmagyar a politikust.