Itt vannak a nettó átlagkeresetek megyékre bontva, ha még hisz a KSH-nak

2018. szeptember 25., 19:05

Szerző:

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Budapesten és 19 megyénkben elérhető nettó havi átlagkerestek adatait. Legutóbb az országos átlagkeresetet hozták nyilvánosságra, amely a KSH szerint nettó havi 217 ezer forint. Csakhogy szakemberek szerint az állami hivatal által használt módszer igencsak megkérdőjelezhető, a valós országos átlagkereset havi 215 ezer forint helyett inkább 180 ezer forint környékén lehet.

A KSH adatai szerint hiába volt 215 ezer forint az országban a nettó átlagkereset az idei első félévben, a mostani felmérés szerint Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyén kívül egyetlen megye sem volt, amely elérte volna az átlagot. Budapesten az átlagfizetés 272 ezer forint, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 224 ezer forint.

 

Fejér és Komárom-Esztergom megyében szintén meghaladja az átlagkereset a 200 ezer forintot. Csongrád (185 ezer) és Bács-Kiskun (180 ezer) azonban már jobban le van szakadva.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala (169 ezer), Nógrád (166 ezer) és Békés (158 ezer) megyében az átlagkereset nagyon alacsony, a legkisebb pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: ott csupán havi 149 ezer forint.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.