Iskolaőrök: bilincs és gumibot is előkerült már

Működésük szűk fél éve alatt több mint 300 esetben léptek közbe az iskolákban, ezek közül hússzor kellett testi kényszert alkalmazni. 

2021. március 24., 15:09

Szerző:

Az iskolaőrök összesen 323 alkalommal intézkedtek tavaly szeptember óta a távoktatás elrendeléséig, ezen esetek következtében összesen 80 eljárás indult - tudta meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) a 168.hu. A lapunk megkeresésére közölt adatok szerint 52 esetben büntetőeljárást indítottak, míg 28 alkalommal szabálysértési eljárást. Ezeket az intézkedéseket túlnyomó részt garázdaság, valamint vagyon elleni jogsértések miatt kezdeményezték az iskolaőrök. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 522 iskolaőr volt szolgálatban a távoktatás elrendelése előtt, de három helyszínen jelenleg is folyik 27 őr képzése. A digitális oktatás bevezetése miatt azonban az iskolaőröknek kevés feladat jut, emiatt néhányukat ideiglenesen másik iskolába vezényelték, vagy a helyi kapitányságon kaptak megbízást. 

A tájékoztatásból az is kiderült, hogy

az iskolaőrök intézkedéseik során testi kényszert 20 esetben, bilincset kétszer, rendőrbotot pedig egy alkalommal használtak. Vegyi eszközt eddig nem vetettek be. 

Mint arról lapunk is beszámolt, tavaly szeptember óta iskolaőrök szolgálnak azokban a köznevelési és szakképzési intézményekben, amelyek erre igényt tartottak. 

A közvélemény és a szakmai szervezetek ellenezték a módszert, a rendőrség szerint azonban pozitívak a tapasztalatok. "Az intézményvezetők visszajelzése alapján az iskolaőrséggel érintett intézményekben a pedagógusok, oktatók és a diákok szubjektív biztonságérzete erősödött, továbbá a tanulók szabálykövetőbb magatartása tapasztalható" - írta a rendőrség. 

Elmondásuk szerint az intézmények vezetőin túl a diákok is igénylik az iskolaőr jelenlétét: volt ugyanis olyan osztály, amelyik elhívta az iskolaőrt közös kerékpártúrára, míg olyan is akadt, hogy arra kérték fel, legyen rajta a ballagási tablóképükön. "A kisebbek rajzokkal kedveskednek nekik, a nagyobbak Gólyanapra írt versükbe foglalták bele az intézmény egyenruhását" - zárta válaszát az ORFK. 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ugyanakkor az iskolaőrök csak látszatbiztonságot adnak. Totyik Tamás, a szervezet alelnöke a 168.hu-nak azt mondta, az agresszió kiváltó okait nem sikerült felszámolni az iskolaőrök alkalmazásával. A gyerekek frusztrációjának feloldására nem iskolaőrökre, hanem iskolapszichológusokra lenne szükség, vagy pedagógiai asszisztensekre, akik a tanulmányaikban lemaradók kezét megfogják, és segítik őket.

Sok helyen örülnek az iskolaőröknek, de ez önbecsapás, tudunk olyan helyről is, ahol agresszió miatt feljelentést tettek az iskolaőr ellen

- mondta a PSZ alelnöke.

A szakszervezet tapasztalatai szerint az iskolaőrök körében nagy a fluktuáció, az elvándorlás, és gyakran olyan egyéb munkakörök ellátására kényszerültek, mint portás vagy mint gyermekfelügyelő. 

Totyik Tamás a Népszava tegnap megjelent cikkére hivatkozva elmondta, egy iskolaőr nettó 146 ezer forintos fizetésért áll munkába, éppen annyiért, mint egy pályakezdő pedagógus.

"A pályakezdő pedagógusoknak lassan azt kell tanácsolnunk, hogy erdélyi magyar iskolába menjenek, ugyanis ott kevesebb óraszámért magasabb fizetést kapnak, és soron kívüli oltást a koronavírus ellen" - mondta Totyik Tamás.

(Kiemelt kép: police.hu)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.