Szelídül hőség, de marad a nyári idő

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23 és 31 fok között alakul, az Alföld délkeleti részein lesz a legmelegebb.

2023. június 26., 16:46

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 

Várható időjárás kedd éjfélig:
------------------------------

Hétfő délután a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyek itt-ott jobban összeállnak. A Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben egy-egy futó zápor előfordulhat. Éjszakára kiderül az ég, majd hajnaltól északnyugat felől szakadozott hidegfronti felhőzet érkezik, így kedden közepesen vagy erősen felhős lesz általában az ég, emellett rövidebb-hosszabb napos időszakokra is számíthatunk.

Az ország északkeleti negyedén több helyen is kialakulhat zápor, zivatar, délnyugaton, délen pedig többfelé valószínű eső, zápor, illetve ott egy-egy beágyazott zivatar is lehet. Másutt csak néhol van esély futó záporra. Hajnaltól előbb a Dunántúl északnyugati részein, majd napközben már nagy területen megerősödik az északnyugatira forduló szél, amely napközben helyenként viharossá is fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között valószínű, de a szeles északnyugati tájakon ennél enyhébb idő lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23 és 31 fok között alakul, az Alföld délkeleti részein lesz a legmelegebb.

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------

A kontinens legnagyobb részének időjárását anticiklonális hatások alakítják, így napos, eseménytelen meleg idő jellemző. Skandináviában sem ritkák a 25 fokos maximumok, de az Ibériai-félsziget délnyugati részein 40, 42 fokos csúcsértékek is előfordulnak.

Ukrajna fölött sekély ciklon örvénylik, így a térségen több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok. A Norvég- és az Északi-tenger felett hullámzó frontot figyelhetünk meg, amely továbbhaladva kelet, délkelet felé kedden hajnalban eléri Közép-Európát is. Ez a front viszont a medence felett hullámot vet, így kedden összességében több helyen is előfordulhat csapadék az ország területén. A front mögött északnyugati áramlással pedig több fokkal hűvösebb levegő áramlik a térségbe, így a hét közepére átmenetileg visszaesik a nappali felmelegedés mértéke.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy gyermek csúszdázik egy strandon a németországi Mainzban, 2013. augusztus 10-én. Fotó: Julian Stratenschulte / DPA/AFP)