Időjárás: makulátlan kánikulában aszalódhatunk

Csapadék nélküli, napos idő várható a keddi időjárás során.

2024. július 29., 17:00

Szerző:

Többnyire felhőtlen, napos idő várható, csapadék nélkül, legfeljebb hétfő estig északon, illetve kedden napközben északkeleten lehet némi gomolyfelhő az égen. Estig még sokfelé kísérhetik élénk, olykor erős lökések az északnyugati, északi irányú szelet, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás.
A keddi időjárás során csupán a keleti országrészben élénkülhet meg az északias szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás – írja a HungaroMet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között várható, de a hidegre hajlamos helyeken ennél több fokkal hidegebb, vízpartok közelében pár fokkal enyhébb lehet a hajnal.


A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 27 és 32 fok között várható.

Európában hidegfront halad át

Európa északi részén ciklonok alakítják az időjárást, így arrafelé többnyire változékony, csapadékos az idő.


A Balti-térség fölött található az az alacsonynyomás, melynek hidegfrontja lenyúlik egészen a Balkán-félszigetig. A hidegfront előterében délies áramlással a meleg levegő egészen Finnországig nyomul, melynek hatására még Lappföldön is 25 és 30 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A front előterében, illetve annak mentén elszórtan záporok, zivatarok is kialakulnak Európa keleti tájain.


A Földközi-tenger térségében és a kontinens középső tájain anticiklonális hatások érvényesülnek, így napos, száraz az idő, a mediterrán térségben kánikula tombol. A hőmérséklet csúcsértéke délen sokfelé 35 és 40 fok között alakul, és hajnalra sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet.


A Kárpát-medence térségét elhagyja a hidegfront, és egyre inkább a front mögött Közép-Európában kiépült anticiklon határozza meg időjárásunkat, így napos, száraz, nyáriasan meleg idő várható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)