Ez nem februári időjárás: mutatjuk, mi várható hétvégén

A jelenlegi időjárás nagyjából olyan, mint áprilisban szokott lenni, szinte biztos, hogy az átlagosnál enyhébb lesz az idei tél.

2024. február 9., 16:45

Szerző:

Péntek este átmenetileg országszerte megvastagszik, majd hajnaltól a Dunántúlon csökken a felhőzet. Északkeleten szórványosan eshet az eső. A déli, délnyugati szél többfelé erős marad, a Dunántúlon továbbra is előfordulhatnak viharos lökések. Az időjárás éjszaka is kegyes marad, a  legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul.

Szombat reggel keleten még erősen felhős lesz az ég, majd délelőtt ott is kisüt a nap. A déli, délutáni órákban országszerte napos időre számíthatunk fátyolfelhőkkel, majd este dél felől ismét megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé ered el az eső. A déli, délnyugati szelet sokfelé kísérik erős, a Kisalföldön viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 13 és 20 fok között alakul.

Vasárnap jórészt borult lesz az ég, majd napközben főleg hazánk délkeleti felén felszakadozik a felhőzet, ezt követően erőteljesebb gomolyfelhő-képződés valószínű. Az ország nyugati, északnyugati felén többfelé várható eső, záporeső, másutt szórványosan számíthatunk záporra, néhol zivatarra. A déli, délkeleti szél az Alföld délkeleti részein megerősödik. Délutántól a Dunántúlon északnyugatira fordul a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet hazánk északnyugati felén 9 és 14, délkeleti felén ugyanakkor 15 és 19 fok között alakul.

Szombat hajnaltól a déli órákig északnyugaton néhol előfordulhatnak 70 km/h körüli délnyugati irányú széllökések.

Habár fronthatással nem kell számolni, a szeles időben a frontérzékenyeknél érgörcsök léphetnek fel, emellett a reumatikus ízületi bántalmak is fokozódhatnak. A hőmérséklet jóval a sokévi átlag felett alakul, ám az erős/viharos szélben ezt alacsonyabbnak érezzük.

 

Tíz fokkal melegebb van, mint ilyenkor lenni szokott

Februárban eddig minden nap országszerte meghaladta a csúcshőmérséklet az ilyenkor szokásosat – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán pénteken.

Különösen február 3-a óta rendkívül markáns az eltérés a napi átlagtól, amely országos átlagban is gyakran alakult 10 Celsius-fok körül.  Megjegyezték: ezek alapján egy tartósan kemény téli periódusra lenne szükség, hogy a februári átlaghőmérséklet közelebb kerüljön a klimatológiai átlaghoz. Ugyanakkor a decemberi és a januári hőmérsékleti anomáliák ismeretében szinte biztosan az átlagosnál enyhébb lesz az idei tél.

A bejegyzéshez készített infografika szerint február 1-jén a napi maximum-hőmérséklet eltérése az átlagtól országosan 2,9 fok volt, a hónap második napján pedig 4,3 fok. A maximum-hőmérséklet eltérése az átlagtól 3-án 7,9 fok volt, 4-én 8,7 fok, 5-én pedig 9,9 fok. Február 6-án már 10,9 fokkal volt magasabb a napi maximum-hőmérséklet országos átlaga az ilyenkor szokásosnál, míg 7-én 9,5 fokkal, 8-án pedig 9,6 fokkal.

(Kiemelt kép: Michal Fludra / NurPhoto/ AFP)