Hrutka: Gulácsi bejegyzésével fittyet hányt a szurkolók elvárásaira

A korábbi válogatott labdarúgó igazi bátor, szabad tettnek nevezte Gulácsi Péter kiállását a szivárványcsaládok mellett.

2021. február 26., 13:03

Szerző:

Gulácsi Péter bejegyzésével fittyet hányt a szurkolói közeg elvárásaira, mert és tudott autonóm lenni, valamint független, miközben tudta, hogy lesznek következményei – írta Hrutka János, korábbi válogatott labdarúgó a WMN-en a magyar válogatott és a Lipcse kapusának szivárványcsaládok melletti kiállására reflektálva.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt korábban, a magyar válogatott első számú kapusa, Gulácsi Péter a magyarországi élsportolók közül elsőként vette védelmébe a szivárványcsaládok ügyét, amelynek nyomán egyrészt számos gratulációt gyűjtött be, másrészt a hazai szurkolói közeg nemtetszését is kiváltotta. Hrutka szerint ugyan nem példa nélküli a magyar sportéletben a jó ügyek mellett való kiállás, a társadalmi, politikai témákban való megnyilvánulás még gyerekcipőben jár.

A korábbi sportoló szerint a szurkolói rigmusok, dalok, gondolatok sokszor tartalmaznak szélsőséges elemeket, a magyar labdarúgás pedig évekig fizette a súlyos számlákat cigányozás, zsidózás, buzizás vagy éppen románozás miatt. Hozzátette: sokan úgy gondolják, hogy a sportoló csak sportoljon, ne menjen át a nagyfiúk homokozójába játszani, viszont van egy markáns réteg, amely pont az elismertséget maguk mögött tudóktól várná azt, hogy elmondják véleményüket.

Hrutka szerint a nemzetközi sportéletben számos olyan szereplő van, aki aktív szerepet vállal társadalmi ügyekben: Marcus Rashford, a Manchester United 22 éves sztárja a gyermekéhezést kívánja felszámolni Angliában, Cristiano Ronaldo pedig számos jótékonysági kampány reklámarca, aktív véradó. Felidézte: Gulácsi Péter novemberben adományozott 25 millió forintot egy gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő kisfiúnak, majd zászlóvivője lett annak a kezdeményezésnek, amellyel a magyar labdarúgó-válogatott tagjai 20 millió forintot gyűjtöttek össze két beteg kisfiú és a Tábitha Gyermekhospice-ház részére. 

A probléma szerinte az, hogy számtalan megkeresés jut el a sportolókhoz, és nem tudnak mindenkinek segíteni. Véleménye szerint egy alapítvány létrehozása lehetne a megoldás a problémára, amely a különböző sportágakban gyűjtené a sportolói hozzájárulásokat, de előrelépést jelenthetne egy folyamatos, a juttatások meghatározott százalékával való szerepvállalás is. 

(Kiemelt kép: Hrutka János Official Facebook-oldala)