Hosszabb nyitvatartás és fokozott rendőri jelenlét a temetőknél a hosszú hétvégén

Mindenszentek ünnepe és a halottak napja alkalmából november 2-áig a szokásosnál tovább, reggel héttől este nyolc óráig tartanak nyitva a fővárosi temetők. A hosszú hétvégén rendkívüli járatokkal segítik a sírkertek megközelítését, és fokozott rendőri jelenlétre kell számítani a közutakon, főként a temetők környékén.

2022. október 29., 06:55

Szerző:

Idén két temetőben is tartanak központi kegyeleti megemlékezést Budapesten: hétfőn a rákoskeresztúri Új köztemető szóróparcellájában, kedden pedig a Farkasréti temetőben.

A Farkasréti temető ravatalozóját és az Óbudai temető bejáratánál található kápolnát mindenszentek és halottak napján sötétedéstől kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítják meg.

A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és közlekedési balesetek megelőzésére. A biztonságos temetőlátogatás és a forgalom zavartalansága érdekében továbbá a sírkertekben megerősítik a rendészeti szolgálatot, valamint kerületi rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök is járőröznek.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyes, temetőket érintő járatokat a szokásosnál sűrűbben indít, emellett rendkívüli járatok is segítik a sírkertek megközelítését.

A 3-as metró a hosszú hétvégén a hétköznap napközbeni rend szerint, egész nap Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár, a Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között pótlóbusszal lehet utazni.

November 1-je, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja, november 2-a fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává.

(Debrecen, 2014. október 30. Mécses ég egy síron a debreceni köztemetőben a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2014. október 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.