Honvédelmi miniszter: a szemünk előtt zajlik egy új világrend kialakulása

Honvédelmi miniszterként kiemelt feladatának nevezte az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hogy a megújuló haderő tisztikara visszakapja megbecsült státuszát, tekintélyét.

2022. augusztus 20., 11:23

Szerző:

„Ha a polgárok meglátnak egy honvédtisztet, elismerő tisztelettel és szeretettel gondolják: ő a mi katonánk!”  jelentette ki a miniszter, aki az esküt tevő honvédtisztekhez szólva azt mondta: vészterhes, történelmi időkben kapták meg a hivatást jelző szablyát, valamint a tiszti állást és becsületet jelképező kardbojtot.
 

Tanúi vagyunk az európai kultúrát felforgató tömeges népvándorlásnak, határainktól nem messze", szűnni nem akaró, könyörtelen és öldöklő háború dúl, ami gazdasági világválságot okozott. Nagy- és középhatalmak egymásnak feszülnek, és mindenki a fegyverek erejére támaszkodva kíván majd tárgyalni. Vagyis "a szemünk előtt zajlik egy új világrend kialakulása" - fűzte hozzá, megjegyezve: "nagy és teljes embert kívánó" feladatra vállalkoztak ezekben a bizonytalan időkben a tisztek.
 

A magyar kormány elsődleges célja, hogy ehhez minden eszközt megadjon. A legmodernebb fegyverrendszerek beszerzése, az egyéni harcászati felszerelések fejlesztése, a nagymértékű, többlépcsős illetményfejlesztések, a katonai életpályamodell és a képzés új rendszere, a haderőre fordított sok milliárd forint bizonyítja, hogy a Magyar Honvédség a fejlődés útjára lépett

–  fogalmazott a miniszter.Az új haderő kialakításban és működtetésében a most esküt tett tiszteknek is döntő szerepük lesz - mondta, hozzátéve: a legmodernebb haditechnika sem ér semmit harcos, mindenre elszánt katonák nélkül.
 

Az esküt tevők honvédtiszteket arra szólította fel: legyenek olyan örök katonai erények megtestesítői, mint a bátorság, becsületesség, engedelmesség, lojalitás, fegyelem, bajtársiasság és önfeláldozás. "Várom és elvárom, hogy ezekben mindig és mindenhol példát mutassanak, mind bajtársaik, mind civil honfitársaik irányába" - szögezte le.
 

Mostantól egy olyan testület tagjai lesznek, amely az év minden napján, a nap minden percében készen áll arra, hogy őrizze a békét, védelmezze a magyar embereket. Ez a feladat - mint kiemelte - "nem áll meg határainknál". A magyar katonák több évtizede az ENSZ, a NATO és az EU keretében folyó különböző missziókban is részt vesznek, méghozzá nemzetközileg elismerten. "Hisszük, hogy a biztonsági kihívásokat elsősorban azok kialakulási helyein kell kezelni" - nyomatékosította. Szalay-Bobrovniczky Kristóf ünnepi beszédében köszönetét fejezte ki a honvédtiszteknek elhatározásukért, amellyel a haza szolgálatába léptek, mert "haza csak addig van, amíg van, aki megvédje".

(Kiemelt kép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a honvédtisztjelöltek eskütétele és Magyarország nemzeti lobogójának felvonása után az augusztus 20-ai állami ünnepen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor)
    

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.