Hiába kérte Tarlós személyesen Orbántól, a miniszterelnök nem akarja felszámolni a parkolási maffiát

A főpolgármester úgy tesz, mintha fel akarna lépni a budapesti Fidesz és MSZP gyanús együttműködésével szemben, csak nem hagyják neki. Így Karácsony Gergelyt is támadhatja Zugló miatt.

2019. március 1., 13:53

Szerző: Molnár Richárd

- Hadd legyek egészen őszinte: nem értek egyet azzal, ami ma van. Hallok én is pénzügyekről, állítólagos visszaélésekről - mondta a Válasz Online-nak adott interjúban Tarlós István főpolgármester arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a 444.hu cikksorozatában és dokumentumfilmjében feltárt parkolási visszaélésekről Ferencvárosban, amelynek szálai átnyúlnak más budapesti kerületekbe is.

Az ügy lényege, hogy a Fidesz által vezetett IX. kerületben sorszám nélküli nyugtákat adtak ki a parkolóautomaták, így a bevételek lényegében felszívódtak egy maffiaszerű, rokoni kapcsolatokkal is átszőtt céghálóban, az önkormányzat pedig alig jutott bevételekhez a parkolási rendszer működtetésének kiszervezéséből. Eközben a kerületben egyes kivételezetteknek (vállalkozók, rokonok, haverok) egyáltalán nem kellett parkolási díjat fizetnie. Ezalatt a fideszes vezetésű Újbudán pedig egyenesen veszteségessé vált a fizetős parkolás bevezetése.

Ez magas labda volt Tarlós számára - hiszen a közvélemény-kutatások szerint az őszi önkormányzati választásokon várhatóan legerősebb választási ellenfele, Karácsony Gergely által vezetett Zuglóban szintén veszteségessé vált a fizetős parkolás -, így a főpolgármester be is támadta az ellenzéki főpolgármester-jelöltet. – Most épp Zuglóban zörög a haraszt… – Tarlós célzott és tüzelt is.

Újabb parkolási övezet a főváros XIII. kerületében
Fotó: Máthé Zoltán

A XIV. kerületben, Ferencvároshoz hasonlóan a Fidesz és az MSZP önkormányzati képviselőinek teljes egyetértésével választották ki azt a parkolási céget, amely több szálon kötődik a 2010 előtti korszak budapesti parkolását uraló Centrum Parkolási Kft.-hez. A cég tevékenysége miatt jelenleg 24 vádlott, köztük Fürst György (MSZP) volt alpolgármester hűtlen kezelés vádjával került bíróság elé.

A parkolási botrány akkora vihart kavart, hogy nemrég lemondott a ferencvárosi önkormányzati vagyonkezelő cég vezetője, a fideszes Martos Dániel.

- Ez az egy olyan kérésem volt mindenesetre, amelyet a miniszterelnök nem tudott teljesíteni - mondta Tarlós a parkolási probléma megoldásával kapcsolatban a pénteki interjúban.

A főpolgármester szerint ő ugyanis egy 16 pontos javaslatcsomaggal fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és ebből csak 15 teljesült, a parkolási reform viszont nem. Tarlós meg is jegyezte az interjúban: Zuglóban mintha túl jóban lenne Karácsony Gergely és a Fidesz.

- Nem csak a fideszes kerületekben, félreértés ne essék. Van olyan kerület, ahol szinte szabályos pénzbeszedésként használják a rendszert

(...) A pletykák viszont olyanok, hogy egyiknek van alapja, a másiknak nincs. Nem vagyok abban a helyzetben, hogy ezeket kiderítsem - tette hozzá a főpolgármester.


Tarlós azonban sietett hozzátenni, Zuglóban a kerület vezetése kezdeményezte a fizető parkolást, aztán amikor számon kérték, egy fővárosi rendeletre mutogattak.

- Ha ez még egyszer előfordul, akár ott, akár máshol, be fogok nyújtani egy előterjesztést a közgyűlésben, hogy az adott kerületben javaslom nulla forintban meghatározni a parkolási díjat. Ilyet nem játszunk! - mondta a főpolgármester.

Vagyis úgy tűnik, Tarlós az őszi önkormányzati választásokra készülve folytatja azt a stratégiát, hogy bár maga mögött tudja a Fidesz és a kormány támogatását, ettől még kívülállónak mutatkozik, aki akár a Fidesz ellenében is hajlandó döntéseket hozni. Pedig a lassan kilencedik évébe lépő főpolgármestersége alatt nem tudta megoldani a problémák legnagyobb részét, amelyek megoldásába most belefogott. A közelmúltban Tarlós hirtelen beleszólt a bulinegyed ügyébe, kilenc év után hirtelen rájött, hogy a Red Bull Air Race túl hangosilletve legutóbb felfedezte magának a ferihegyi repülőtér zajproblémáját.

Tegnap 19:12

A gödöllői HÉV-vonalán maszturbáló férfi esete napokig lázban tartotta az olvasókat. Kerepes polgármestere, Gyuricza László ultimátumot adott a férfinak: ha nem adja fel magát, a tevékenységéről készült felvételt nyilvánosságra hozza. Kérdés, hogy tett szert a polgármester a felvételre, illetve vajon jogszerűen használta-e fel?