Hétvégén beköszönt a tél: jön a havazás

Pénteken sok helyen leesik majd az első hó, de még nem lesz túl tartós.

2021. november 25., 17:53

Szerző:

Borús, csapadékos idő várható a hét végén, néhol pedig havas eső, havazás is várható, derül ki az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzéséből.

Pénteken a nap nagy részében túlnyomóan borult lesz az ég. Délnyugat felől az országot egy kiterjedt csapadékzóna éri el, amely csak lassan vonul észak felé, írja az MTI. A Dunántúlon kiadósabb csapadék várható. Az eső mellett előbb Sopron és az Alpokalja térségében, később a Dunántúl nyugati és északi részein, valamint az Északi-középhegység magasabban fekvő helyein havas eső, havazás is előfordulhat, helyenként erős széllel. A leghidegebb órákban mínusz 5 és plusz 4, napközben plusz 1 és 10 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton napközben általában felhős idő várható. Miután a csapadékzóna észak felé távozik, dél felől egy újabb vonul észak felé. Ennek nyomán nagyrészt eső, de a Dunántúl északi és nyugati tájain, valamint az északi hegyek magasabb csúcsain kis eséllyel átmeneti havas eső, hó is várható. Napközben szórványos jelleggel fordulhat elő eső, zápor. A lehullott hóréteg gyorsan olvadni fog. Hajnalban mínusz 4 és plusz 5, a délutáni órákban plusz 2 és 12 fok között alakul a hőmérséklet, északon, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.

Vasárnap is általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délelőtt az Alföldön lehet szűrt napsütés, de később kisebb körzetekben másutt is lehetnek rövid, átmeneti felszakadozások. A nyugat felől átvonuló csapadékzónából sokfelé várható eső. Napközben a Dunántúl nyugati és északi megyéiben van esély halmazállapot-váltásra, később az északi hegyekben is. A szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 7, a maximumhőmérséklet plusz 3 és 14 fok között valószínű, északnyugaton várható a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő – olvasható az OMSZ MTI-nek küldött előrejelzésében.

(Kiemelt kép: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Sputnik via AFP)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.