Hejner Krisztián: Ha anyáztam és lökdösődtem, akkor miért nem azt a videót vágták be?

Megszólalt a korábbi jobbikos, akiről a Pesti TV azt állította inzultálta az egyik munkatársukat a Pride-on. Interjú.

2021. augusztus 6., 08:43

Szerző:

A Pesti TV oldalán még július 28-án jelent meg egy videó, amelyben a csatorna riportere, Varga Ádám és a Pride-on civilként résztvevő, egyébként ingatlanközvetítőként dolgozó Hejner Krisztián összeszólalkozását láthatjuk. A Pesti TV később kiderítette, hogy Hejner Krisztián régebben a kapuvári Jobbik tagja volt, és ezt az információt felhasználva a Jobbikot és Hejner Krisztiánt is lejárató anyagot készítettek. Ebben többek között azt firtatják, miként juthat el egy korábbi jobbikos tag a Pride-ig, illetve azt állítják, Hejner Krisztián régebben a Kuruc.info nevezetű radikális hírportálra publikált. A videót más kormányközeli médiumok, például a Hír TV és az Origo is szemlézték, amelyben kitértek arra, hogy a korábbi jobbikos szerintük agresszívan viselkedett.

Hejner Krisztiánnak azonban még nem igazán volt lehetősége megszólalni az ügyben, így a 168 megkereste őt, hogy megtudjuk, az ő szempontjából hogyan zajlottak az események. Kiemelte, csak azért nyilatkozik nekünk, mert szeretné a nyilvánosságban lerántani a leplet a Pesti TV által közölt ferdítésekről, illetve szeretne véget vetni a Jobbik, illetve a Pride ellen indított hadjáratnak. Hejner Krisztiánnal az ominózus videó helyszínén, a Szabadság hídnál beszélgettünk.

Mi történt önnel az incidens óta?

Teljesen a feje tetejére állt az életem. Nagyon sok gyalázkodó üzenetet, fenyegetést kapok a közösségi oldalakon, ennek köszönhetően a munkámat sem tudom rendesen végezni. Iszonyú nagy ez a gyűlöletkampány, amit nem ellenem, hanem valószínűleg a Jobbik ellen indítottak. Borzasztó látni, hogy az emberek mekkora gyűlölettel tudnak egymás ellen fordulni.

A Jobbik elleni lejáratás eszközének érzi magát?

Egyértelműen. Ez nem rám irányul kifejezetten, hanem találtak egy mondvacsinált indokot, amelynek a segítségével a választások közeledtével le tudják járatni a Jobbikot. A párthoz már jó tizenegy éve nincs közöm, nem is voltam aktív politikus. Főleg szervezői tevékenységet végeztem, persze most ezt is idekeverik. Döbbenetes, hogy az emberek még mindig azt hiszik, aktív jobbikos vagyok, és összemossák ezt az egészet.

Hogyan alakult a jobbikos pályafutása?

Az már régen véget ért, de nem tagadom le. Nem vallok más nézeteket, ugyanúgy nemzetben gondolkodom. Társaimmal együtt mindig igyekeztem kiállni a kisebbségek és az elnyomottak mellett. A 2006-os tüntetések után kerültem be a Jobbikba, mert már akkor is zavart az a képlet, hogy az ország nagy része csak az Orbán–Gyurcsány tengely mentén gondolkodik, holott számomra például egyikük sem szimpatikus. A Jobbikban nem folytattam kifejezetten aktív tevékenységet. A társaimmal egy könyvgyűjtést indítottunk a felvidéki magyarok megsegítésére, amire egyébként a mai napig büszke vagyok. Lényegében ott is a nyelvtörvény ellen demonstrálva léptünk fel. Innen is válaszolnék Huth Gergelynek, a Pesti TV programigazgatójának, aki feltette ezt a kérdést, hogy miként jut el egy volt jobbikos tag a Pride-ig: hát így. Ahogy korábban tettem, most is kiállok a kisebbségek, például az LMBTQ-közösség mellett. Őket most a legújabb törvénnyel próbálja a kormány elnyomni, és még nagyobb gyűlöletet szítani ellenük.



Fotó: Dimény András / 168.hu

Miért tarja fontosnak, hogy megjelenjen a Pride-on magánemberként?

Úgy gondoltam, minél többen kimegyünk, annál többen tudjuk demonstrálni, hogy nem értünk egyet az LMBTQ-közösséget támadó lépésekkel. Ez egy szabad ország, és mindenkinek szabadon kellene megélnie akár a szexualitását, akár bármilyen véleményét. Életemben először voltam egyébként a Pride-on, azelőtt nem is gondolkoztam azon, hogy kimenjek. Azonban most tényleg úgy éreztem, ezt meg kell tenni.

A Pesti TV-n közzétett anyagban az is elhangzott, hogy korábban ön a Kuruc.info nemzeti radikális híroldalra publikált. Ebből mi az igazság?

Soha nem publikáltam a Kuruc.infóra, maximum egy-két sajtóközleményt jelentettünk meg, amit a portál átvett. Még akkor is, amikor jobbikos voltam, többször hangoztattuk, hogy a Kuruc.info nyelvezetével nem értünk feltétlenül egyet, mert sokszor eléggé szélsőséges, és adott esetben nagyon nacionalista volt. Ebből látszik, hogy a kormánymédia munkatársai mennyire közlik az igazságot. Teljes ferdítés volt az egész, hiszen soha nem publikáltam, és nem végeztem újságírói tevékenységet sem. Két sajtóközleményt adhattam ki életem során, ennyi volt.

Hogyan történt pontosan a Pride-os incidens, amiből később a videót is készítették a Pesti TV munkatársai?

Mindenekelőtt hozzátenném, nem magamat és nem a helyzetet szeretném védeni. Lehetne arról vitatkozni, mennyire volt helyes vagy sem, ahogy én ehhez viszonyultam, utólag már én is máshogy gondolom. A Fővám térre érkezve látván a szivárványos trikómat az ellentüntetők már üvöltöttek nekem. Mindenféle mocskos megjegyzést tettek. Ezek után felmentünk a hídra, ahol  az ellentüntetők kemény szavakkal illették a felvonulókat. Ezt követően jelent meg a Pesti TV stábja, ráadásul addigra már én is felfokozott hangulatba kerültem. Egy lány a társaságomból szólt, hogy itt a Pesti TV, de mire megkérdeztem, hogy hol, már mögöttem álltak, és az arcomba tolták a mikrofont. Megjegyzem, mindenkivel ezt csinálták.

Mondaná, hogy provokálták a jelenlévőket?

Úgy gondolom, ezért jöttek ki. A magát újságírónak nevező Varga Ádám eleve egy zöld parókában jelent meg. Egyértelműen provokálták a résztvevőket, illetve olyan kérdéseket próbáltak feltenni nekik, amelyekkel utólag egy összevágott anyagban le tudják járatni az LMBTQ-közösséget. Ez valamilyen szinten sikerült is nekik. Ettől függetlenül a harmincezer résztvevőből kb. két-három ember állt le velük vitatkozni.

Azt is mondták, hogy ön meg akarta verni azt az újságírót. Valóban?

Ez semennyire nem igaz. Bármennyire aggresszívnak tűnhettem a felvételeken, egyáltalán nem szándékoztam ilyesmit tenni, és nemcsak azért, mert ott volt a kamera. Nem vagyok agresszív alkat. Ezt a videót egyébként a TV-ben is leadták egy olyan narrációval, amelyben azt fejtegetik, hogy a riporterrel anyáztam, illetve lökdösődtem. Kérdem én, akkor miért nem ezt a videót vágták be rólam? Nyilvánvaló hazugság.

Később a Pesti TV munkatársa, Bokor Gábor felhívta önt élő adásban, és az ön beleegyezése nélkül felvételt készített a telefonhívásról. Ez hogyan történt pontosan?

Amikor megjelent ez az ominózus, Pride-ról összevágott videójuk, körülbelül negyedórával azután telefonon keresett meg Bokor Gábor. Feltette azt a bizonyos kérdést, hogy miként lehet, hogy a Kuruc.infóra publikáló jobbikos tagból eljutottam a Pride-ig, és egyáltalán mit kerestem ott. Meglepő módon rögtön megtudták a nevemet és a telefonszámomat, és le is hozták a médiában. Utána jött a kemény gyűlölethadjárat.

Tervez bármilyen jogi lépést tenni az ügyben?

Igen, terveztem, mivel ez a munkámra és a családomra is nagy hatással van. Ők is kapták a sarat, de úgy érzem, jogtalanul. Mindig vállalom a tetteimért a következményeket, viszont ez már túlment minden határon. Még nem döntöttem el, hogy ezt meglépjem-e, vagy sem.



Fotó: Dimény András / 168.hu

A Jobbikkal tárgyalt azóta erről az egészről?

Igen, annak ellenére, hogy már tizenegy éve nem vagyok tag. Már csak azért is felvettem velük a kapcsolatot, mert tényleg úgy éreztem, hogy ez egy ellenük indított rágalomhadjárat. Ezt a sztorit most rághatja a kormányoldal, mint a kutyák a csontot. Hiába mondják rólam, hogy még évekkel ezelőtt a korláton kívülről dobáltam a vonuló melegeket, most meg a korláton belül vonulok én is, mert ez egyszerűen nem igaz. Soha nem vettem részt egy ellentüntetésen sem.

Mit üzenne innen a Pesti TV szerkesztőségének a történtek után?

Legalább folytassanak objektív újságírást, és próbáljanak meg olyan kérdéseket feltenni, amelyből érdemi vita alakulhat ki, és amelyek segítségével a két oldal jobban meg tudja érteni egymást. Az általuk folytatott tevékenység egyértelműen csak az uszításra és a lázításra megy ki, és ez még jobban kettészakítja az országot. Magyarország már így is borzalmas morális válságban van. Borzasztó látni például a kommentek között azt a gyűlöletet, ahogy a két fél egymásnak esik.

Korábban említette, hogy most járt életében először a Pride-on. Ellátogat még a jövőben a rendezvényre?

Egyértelműen kimegyek, ez az eset nem vette el a kedvemet. Sőt még határozottabban ki fogok állni az LMBTQ-közösség mellett.

(Kiemelt kép: Hejner Krisztián, a Jobbik volt tagja ad interjút a 168.hu-nak Budapest, 2021. augusztus 03-án. Fotó: Dimény András / 168.hu)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.