Minden lakónak el kellett hagyni a Jókai utcai épületet

Az épület omlásveszélyes. A polgármester szerint mindenkit el tudnak helyezni.

2022. június 27., 16:58

Szerző:

Távozniuk kell a lakóknak abból a VI. kerületi társasházból, amelynek a teteje részben leomlott hétfő reggel – értesült a hvg.hu több forrásból. A lakók elmondása szerint a Jókai utca 1. számú ház kiürítéséről a hatóságok azt követően döntöttek, hogy megállapították: omlásveszélyes.

A portál elérte telefonon a városrész polgármesterét, Soproni Tamást, aki azt mondta: eddig 19 lakó jelezte, hogy ideiglenes szállásra van szüksége.

Őket egy Jókai téri hotelben helyezik el. Soproni hozzátette, hogy vannak üres önkormányzati lakásaik is, azokba is beköltözhetnek időlegesen az érintettek, ha arra van szükség, de bíznak abban, hogy rövid időn belül lakhatóvá tudják tenni a házat.

A Főpolgármesteri Hivatal a lappal közölte: felvették a kapcsolatot a mentési munkálatokat irányító katasztrófavédelemmel.

„Amiben segítséget kérnek, abban a Fővárosi Önkormányzat segít”

– tették hozzá.

(Kiemelt kép: Tűzoltók a VI. kerületi Aradi és a Jókai utca kereszteződésében található ötszintes épületnél dolgoznak, ahol homlokzati fal és tetőszerkezeti elemek dőltek az utcára és parkoló autókra 2022. június 27-én. Az omlás az épület tetejéről indult el, amely magával sodorta az alatta lévő erkélyek párkányzatát is, a törmelék a Jókai utcán parkoló gépkocsikra, illetve az úttestre zuhant. MTI/Mihádák Zoltán)

 

Felkaptuk a fejünket: az év lakóháza közönségszavazásán egy kisújszállási „mediterrán” családi ház lett az első, a magyar települések látványvilágának tipikus képviselője a kádári kockaházakat követő rendszerváltás utáni korban. Hogyan terjedt el, kik alakítják az építészeti közízlést, miért esik nagyon messze a tervezők stílusa a közönség igényeitől, miért fontos a telekméret, a kert, s miféle térkövezett zsákutcába vezet az utunk – ezekről beszélgettünk Tamáska Máté egyetemi tanárral, szociológus-műemlékvédővel, a város- és falukutatás, az építészetszociológia művelőjével.

Arra kéri Áder János, volt köztársasági elnököt az LMP, hogy ne csak szóban védje a természetet, vesse latba minden befolyását a védett erdők tarvágását lehetővé rendelet visszavonása érdekében.