Hatan vannak, mégis többet költöttek a KDNP-nél: számolatlanul szórta a közpénzt marketingre és tanácsadókra az LMP-frakció 2017-ben

Az ökopárti mikrofrakció még a nem létező kisebbik kormánypárton is túltett 2017-ben, szinte végtelen számú tanácsadói megbízásának összértéke meghaladta a 87 millió forintot. És akkor még a „vizuális" kiadásokról nem is esett szó.

2018. január 19., 07:57

Szerző:

Ugyan csak hat fős, az is csupán szeptembertől, ám a Lehet Más a Politika (LMP) abban semmiképpen sem tér el a többi parlamenti párttól, így például a már bemutatott KDNP-től, hogy nemigen vonja meg magától az adófizetői javakat, ha önnépszerűsítésről van szó. 

Sőt, a zöldpárt bizonyos értelemben túltett a kisebbik kormánypárton. Ez derült legalábbis ki, miután a 168 Óra kikérte az Országgyűlés Hivatalától, s tételesen megvizsgálta valamennyi parlamenti párt képviselőcsoportjának összes 2017-es szerződéskötését. Így juthattunk el az összesítésig:

az LMP-frakció összesen 161 szerződést kötött, és ennyi számlát adott le az Országgyűlés Hivatalának a tavalyi évre. Ugyan ezek között már az idei év első felére megkötött megbízások is szerepelnek, összességében az LMP többet költött a 17 fős KDNP-frakciónál, hiszen számlái összértéke 136 millió 738 ezer 19 forintra rúgnak.

Vagy mégsem?

Csak kommunikációs tanácsadásra, stratégiaalkotásra, kommunikációs tervek kidolgozására, s végrehajtásuk felügyeletére 34 szerződést kötött tavaly az LMP-frakció. Bár ezek között több megbízás csupán rövid időszakokra, szól, így a szereplőkkel esetenként újra is szerződtek év közben, továbbá néhány megbízás idén áprilisig hatályos, összességében mégis:

csupán kommunikációs tanácsokra 43 millió 461 ezer 729 forintot fordított a frakció.

És hogy kikkel kommunikál az LMP? A Withby Kft. például az év első felében segítette tanácsaival a zöldpárti képviselőket. A cég ügyvezetője az egykori Political Capital-es Gimes Gergely, aki egyébként a párt egykori kampányfőnöke, ráadásul a szintén alapító-tulajdonos Zágoni-Bogsch Andrással együtt dolgozott a PC-nél. A vállalkozás fél évre 9 millió 144 ezer 400 forintot számlázhatott, ami jelentős összeg annak fényében, hogy az LMP-nek tucatnyi másik kommunikációs tanácsadója is volt közben. Zágoni-Bogsch Andrással ráadásul eközben külön is szerződött a frakció: három kontraktussal összesen 2 millió 96 ezer 667 forintot kapott szakpolitikai tanácsadásra, ám az együttműködés év közepén ott is megszakadt.

Csakúgy, mint Gégény István Gáborral, aki az év első hat hónapjában adott kommunikációs tanácsokat az öko-frakciónak – két szerződéssel, 681 ezer forint értékben –, az ugyan nincs feltüntetve, milyen témában, de vélelmezhetően valamilyen hitelvi kérdésben, Gégény ugyanis hitoktató, a Szemlélek blog elindítója.

Hasonlóképp kétszer kapott megbízást az LMP-től Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő, aki szintén a kommunikációt segítette a frakcióban hét hónapon át, 1 millió 514 ezer 862 forintért.

Rajta van az LMP-frakciókifizetési listáján az Aku Take Kft., amely „PR tevékenység, és kommunikációs tanácsadás" tárgyban háromszor is szerződött 2017 folyamán a képviselőcsoporttal, összesen 2 millió 222 ezer 500 forintra, áprilistól december végéig terjedő időszakra. Ez a cég, mint korábbi vagyonnyilatkozataiból kiderült, a volt LMP-s képviselő Vágó Gábor résztulajdonában áll, így vélhetően ő is dolgozott a frakciónak, még akkor is, ha Vágó jelenleg már egy másik párt miniszterelnök-jelöltjének szolgálatában, Karácsony Gergely felkérésére Zugló, azaz a XIV. kerület átláthatósági biztosa is.

1 millió 920 ezer forintot fizetett az LMP-frakció a párt szóvivőjének is, Gál József szintén „Pr., kommunikációs tanácsadás" címen kapott megbízást 2017 első felében. De tanácsadásra és kétszeri „kommunikációs tréningre" is elmentek a zölpárti képviselők: a Korona Lift Kft.-t ugyanis kétszer is megbízták ezzel a feladattal, méghozzá összesen 3 millió 568 ezer 700 forint értékben. Érdekesség, hogy a cégre keresve csupán egy épületgépészeti vállalkozásra bukkantunk a cégtárban, miközben az interneten ezen a néven egy orosz vállalkozás tűnik fel, vélhetően az sem a kommunikációs tréningekre specializálódott.

Sok-sok tanácsot kapnak, hogyan kommunikáljanak
Fotó: LMP sajtó

Az LMP-frakció számára is fontos a család, éppen ezért bízhatta meg tavaly októberben Doszpoly Botondot, a párt miskolci egyéni országgyűlési képviselőjelöltjét „Online és kommunikációs tanácsadással", miután 2017 júliusától év végéig Doszpolyné Gere Kitti is kommunikációs tanácsokkal látta el a honatyákat 300 ezer forintos díjazás fejében. De egy másik párthoz közelálló személy, méghozzá Cohen Áron, a Lehet Más a Jövő korábbi elnökségi tagja is kapott megbízást tavaly ősszel. Ő október közepétől december végéig összesen 900 ezer forintért adott kommunikációs tanácsokat és írt szövegeket a pártnak.

Kétszer is szerződött ősszel az LMP-frakció a BSS Communications Kft-vel is, amely november végéig összesen 2 millió 857 ezer 500 forintra tett szert „Kommunikációs tanácsadás, grafikai- és social media tervezés és kivitelezés" címszóval. Ez a cég azé a Berkes Ákosé, aki a Flow PR kreatív igazgatói pozíciójában tavaly Halász Ambrust váltotta. Utóbbi hét év után távozott az ügynökségtől azzal, hogy politikai kommunikációs vonalon folytatja pályáját. Méghozzá épp az LMP-nél, hiszen Halásszal a frakció tavaly áprilistól év végéig háromszor is szerződött „Politikai kommunikációs stratégia készítése", később „végrehajtásának felügyelete, tanácsadás" tárgykörben. Mindezekért összesen 5 millió 90 ezer forintot kapott az LMP-től.

Mindezeken túl tavaly öt különböző megbízást adott a zöldpárti frakció az egészen rejtélyes Kasivana Bt.-nek, amely összesen 4 millió 24 ezer forintot kapott „Kommunikációs tanácsadás, külső kommunikációs tervezés", majd pedig szintén a „végrehajtás ellenőrzése". A cég kommunikációját csupán annyi kritika érheti, hogy honlapja nincs, az interneten rákeresve csupán egy ázsiai énekesnőre bukkanni.

A párttagságnak és stábnak jutott a legtöbb megbízás

Ám a sok-sok kiváló kommunikációs tanácsot és stratégiát valakivel végre is kellett hajtatnia az év közben hatfősre bővült frakciónak. Éppen ezért az LMP parlamenti költségvetésébe belefértek a képviselőket segítő anyagok, szövegek, közlemények írására, a honlapok üzemeltetésére, közösségi médiás  tartalomfejlesztésre fordított milliók is.

Az online és print megjelenésre, honlapgondozásra, s közösségi médiamarketinges szolgáltatásokra ugyanis 23 különböző szerződéskötéssel összesen 16 millió 830 ezer 854 forintot fordított a frakció különböző magánszemélyek megbízásával.

De az ökofrakció előfizetett egy hírszemlére is tavaly július és idén április vége között, az Imedia Kft. szolgáltatása további 2 millió 914 ezer 650 forintba kerül az adófizetőknek.

És ez még korántsem minden költség, ami az LMP-képviselők sajtóban való megjelenésével, üzeneteivel összefügg. Sokat adtak ugyanis a zöldek tavaly a látványra is. Gyártattak például tavaly januárban „Roll-up-ot", azaz olyan hordozható reklámeszközt, amelyet bárhol, akár közterületeken is a képviselők mögé lehet állítani a párt logójával. Az LMP esetében erre 268 ezer 224 forintnyi közpénzt költöttek, de a 2017-es arculatváltás és vizualitási költekezés csak itt kezdődött.

Megbízták például a vélhetően webdizájner Halmosi Gábort „Vizuális koncepció kialakítása, arculati elemek, vizuális megjelenés kialakítása" tárgykörben, 812 ezer 258 forint értékben. Majd júliustól megbízták Strenner Imre Viktort, aki 2014 októberében az LMP óbudai önkormányzati képviselőjelöltje volt, hogy készítsen – így – „vizuális megjelenést" a frakciónak. E tárgyban kétszer szerződtek vele év végéig, másfél millió forint értékben, ám az LMP még karácsony előtt megkötötte megbízási szerződését Strennerrel idén április végéig is „Vizuális koncepciók kidolgozása, arculat és vizuális megjelenés kialakítása" címszóval, ezért pedig 1 millió 800 ezer forintos fizetség jár, így a párt egykori óbudai jelöltje összesen 3 millió 300 ezer forintra tesz szert

A vizuális arculatot persze formába is kellett önteni, éppen ezért az LMP-frakció négyszer is szerződött egyetlen év alatt grafikai tervezésre, összesen 4 és fél millió forintért.

Fotózásra, riportfotózásra, képkidolgozásra, valamint fotóarchiválásra öt különböző megbízási szerződéssel összesen 3 millió 285 ezer 622 forintot, animációra, valamint filmgyártásra pedig 287 ezer 640 forintot fordítottak. De nem ezek az LMP legnagyobb látványtrükkjei, hanem a fényfestések, amelyekre három szerződéssel összesen 3 millió 803 ezer 650 forint ment el.

Vizualitásra, fotókra, grafikákra és látványelemekre összesen 19 szerződést kötött a frakció, összesen 16 millió 257 ezer 397 forint ment el.

Fényfestékben úszott az Országgyűlés Irodaháza – az LMP megbízásából

Korántsem ezek voltak azonban legnagyobb kiadásai az LMP frakciójának.

46 különböző szerződést kötöttek ugyanis szakpolitikai tanácsadókkal, akik nem kifejezetten a kommunikációra, hanem szakmai háttéranyagok és álláspontok kialakítására láttak el feladatokat. Ezen szerződések kötelezettségvállalásai összesen 43 millió 694 ezer 213 forintra rúgnak – igaz, tucatnyi megbízás április végéig szól.

Így tehetett szert tanácsadói megbízásra Takács Lajos, az LMP Veszprém megyei elnökségi tagja, sőt, egyéni országgyűlési képviselőjelöltje, akinek szakpolitikai megbízásai összesen meghaladják az ötmillió forintot. De Gergely Erzsébet, az Ökopolisz Alapítvány ügyvezető igazgatójaként ismert tájépítész is szakpolitikai tanácsokat ad az LMP frakciójának, amivel tavaly év eleje és idén április vége között összesen 6 millió 720 ezer forintot keres. Tanácsokat ad az LMP Pest megyei önkormányzati képviselője is, Sepsei Gergely összesen 842 ezer forintért szerződött, három különböző megbízással. Csarnó Ákos, az LMP önkormányzati képviselője (javítás: csak volt, mint arra cikkünk megjelenése után felhívták a figyelmet – a szerző.) négyszer is szerződött tanácsadásra, érdekes módon a legnagyobb összegű meghívás épp a kampány idejére, azaz januártól április végéig szól – egymillió forintra –, összesen pedig1 millió 840 ezer forint értékűek megbízásai.

De nemcsak a párthoz kötődő személyek, hanem a tudományos és politikai közélet több szereplője is fellelhető az LMP-s megbízási listában, így például Ságvári Ádám nemzetközi ügyekkel is foglalkozó jogász cége, a Mangodorf Bt. háromszor is szerződött, összesen 6 millió 680 ezer forint értékben. Eközben a Svéd Modell Alapítvány szintén háromszor szerződött a képviselőcsoporttal, összesen 3 millió 840 ezer forint értékben, s ez a szervezet tanácsadáson kívül törvényjavaslat véleményezését és szövegírási feladatokat is ellát. Négy szerződése van az LMP-frakciónak az Öko-Team Bt-vel különböző időszakokra, összesen 2 millió 94 ezer forint értékben. Három szerződést kötött az LMP-frakció az Integrity Lab politikai elemző- és kutatócég társalapítójával, s kutatási vezetőjével is. Reiner Roland politikai tanácsadásért 3 millió 750 ezer forintot kap az ökopárt frakciójától.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem a szakpolitikai tanácsokhoz számoltuk el a jogi megbízásokat, noha e szerződésekben is szerepelnek szakpolitikai, nyilván a jogalkotásra vonatkozó tanácsadási feladatok.

Az LMP-frakciónak 14 ügyvédi szerződése van, ugyanakkor ezeket öt jogásszal, illetve irodával kötötték meg, összértékük pedig 14 millió 68 ezer forint.

Nem nagy meglepetés, hogy a zölpárti frakció tavaly is, – sőt már április végéig erre az évre is megkötötték a szerződést – megbízta a Schiffer és Társai Ügyvédi Irodát „Szakpolitikai tanácsadás és igény szerint jogi képviselet" tárgyban. Az egykori társelnök-frakcióvezető irodája összesen 5 millió 969 ezer forint értékben képviseli egykori pártját. A másik ismertebb ügyvéd Bodolai László, aki a párt delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban, s aki tavaly tavasz óta nemcsak ügyvédként szerepel a köztudatban, hanem az Indexet megszerző alapítvány elnökeként is. Bodolai két szerződést kötött a frakcióval, az egyik 793 ezer 750 forintra szólt tavaly februárban, a másik hosszabb távra, s 25 ezer forint/óra megbízási díjra.

Mindezeken túl az LMP-nek különböző szervezési és oktatási, továbbá szolgáltatási megbízásai is voltak 2017-ben, a 16 ilyen kontraktus összértéke 6 millió 396 ezer 310 forint.

Ezek között minden bizonnyal a legérdekesebb egy közvélemény-kutatási adatfelvételé, amellyel a rejtélyes Anoli 2000 Bt.-t bízta meg a frakció, de mindenképpen meglepő tétel két „előadóművészeti tevékenységre" szóló megbízás is, összesen 772 ezer forintot költött ugyanis az LMP a tavaly decemberi rendezvényén a zenekarra.

És ha már a rendezvények: az LMP sem fukarkodik, ha bulizni kell, hiszen 2017-ben hétszer is béreltek helyiségeket, szobákat egy-egy eseményhez, elszámoltak 394 ezer 726 forintot „szállodai szolgáltatásra" is, de a legmókásabb a „kihelyezett frakcióülés", amelyet a Demeter Mártával hatfősre duzzadt LMP-s képviselőcsoport Zalaegerszegen tartott meg, a nagylétszámú rendezvény pedig 1 millió 19 ezer 800 forintot ért az adófizetőknek.

A zöldpárti frakció mindenesetre összesen 2 millió 155 ezer 826 forintot költött a rendezvényeihez bérelt helyszínekre, s vélhetően vendéglátásra.

Az LMP-frakció által 2017-ben megkötött szerződések értéke tehát összesen 136 millió 738 ezer és 19 forint. Igaz, a zölpártiak legalább politikai tevékenységükre, nem pedig étel-italvásárlásra, s ajándékozásra költöttek.

És hogy kik ők, akiknek munkáját tehát ilyen sok adóforintból támogatjuk a szintén közpénzből biztosított javadalmaikon túl? Az LMP frakciójának névsora:

1. Szél Bernadett frakcióvezető

2. Hadházy Ákos frakcióvez. h.

3. Schmuck Erzsébet frakcióvez. h.

4. Demeter Márta (szeptember óta tagja a frakciónak)

5. Ikotity István

6. Sallai R. Benedek

A 168 Óra nem csupán a KDNP, valamint az LMP parlamenti képviselőcsoportjának költekezéseit vizsgálta meg, sorozatunk hamarosan a többi frakcióval folytatódik.

A KDNP-ről szóló cikkünket itt olvashatja.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.