Hamis, de eredeti lapokból álló, felbecsülhetetlen értékű vallási műkincseket foglalt le a rendőrség

Egymilliárd forint hasznot reméltek az elkövetők, de Szlovéniában lecsaptak rájuk. Három, bőrből készült könyvről van szó, egyes lapjai 1500 évesek lehetnek.

2021. február 11., 08:22

Szerző:

A Nemzeti Nyomozó Iroda megtudta 2019 nyarán, hogy egy pécsi férfi és ismeretlen társai lopott, feltehetően több száz éves, vallási tárgyú könyveket birtokolnak, amelyekre vevőket keresnek.

Megállapították, hogy a feltételezett elkövetők között magyar és külföldi állampolgárok is vannak. Az értékesíteni kívánt tárgyak három darab, feltehetően a Közel-Keletről származó, bőrre készített egyházi motívumokat tartalmazó iratok lehetnek, amelyek eladásából egy milliárd forint hasznot reméltek.

A fotókon kivehető, hogy a könyvek borítóján Dávid-csillag látható.  

Az elkövetők a vallási ereklyék értékesítése érdekében egy lehetséges, külföldi vevővel találkozót szerveztek Ljubljanába. A KR NNI munkatársai felvették a kapcsolatot a szlovén rendőrséggel, ezt követően Európai Nyomozási Határozat alapján a szlovén rendőrség kijelölt egységei 2020. augusztus 5-én az elkövetői kört Ljubljanában az általuk használt ingatlanban még a vallási ereklyék értékesítése előtt elfogták és a három könyvet lefoglalták.

A nyomozók orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki 2 magyar, 1 szlovén és 2 horvát állampolgárt. 

A lefoglalt tárgyakat a szlovén ügyészség 2020. szeptember 10-én átadta a magyar hatóságoknak, akik a könyvek vizsgálatára igazságügyi szakértőt rendeltek ki. Az elsődleges szakértői vizsgálat alapján megállapítható, hogy a lefoglalt tárgyak eredeti egyházi iratok látszatát keltő hamisítványok.  Annak ellenére azonban, hogy a jelenleg ismert formájukban utólagosan, feltehetően a lehetséges vásárlók félrevezetésének szándékával készültek, részben eredeti alapanyagokat, esetleg eredeti könyvekből származó, eredeti oldalakat tartalmaznak. Kiderült, hogy egyes lapok bizonyosan a Kr.u. VII. századból, más részletek a XII.-XVI. századból származnak.

A könyvek eredeti részei a hatályos magyarországi jogszabályok, illetve a nemzetközi egyezmények alapján olyan védett kulturális javaknak minősülnek, amelyek az igazságügyi szakértő véleménye alapján egyedülállónak számítanak, értékük anyagi szempontból jelentős, kulturális örökség szempontjából pedig felbecsülhetetlen.

A nyomozás, és a műtárgyak eredetének meghatározása érdekében a további szakértői vizsgálatok folynak. 

 

(kiemelt kép: police.hu)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.