Nem tudta megfojtani, ezért megvett egy hadiipari céget az állam

Ha az állam rossz tulajdonos, befektetőként biztosan sikeres lesz. Hadiiparral foglalkozó gigacég alakul Magyarországon.

2021. június 29., 10:04

Szerző:

A 24.hu kutatta ki, hogy a kormány egy központ alá szervezi át a hadiipart. A lapnak Maróth Gáspár kormánybiztos elmondta, hogy a Techimpex Kft. nevű állami cég megvásárolta azt a Milipol nevű katonai és rendvédelmi termékekkel foglalkozó magáncéget, amelyet korábban az állam – bár próbálta –, de nem tudta megkerülni, és miatta nem tudott hozzáférni legalább 30 fegyvergyártóhoz.

A lap azt írja, hogy a Milipol volt az a cég, amelyet a Védelmi Beszerzési Ügynökség tavaly megpróbált kizáratni a Honvédelmi Minisztérium kétmilliárdos közbeszerzéséből. Szintén a 24.hu írta meg, hogy az ügyben kartellgyanú miatt hivatali eljárás indult a vállalat ellen, de végül a cég mégis elnyerte a megbízást 40 millió parabellum beszerzésére. Ez jelentősen megemelte a cég értékét és bevételeit, és ezután csapott le rá az állam.

Maga Maróth Gáspár kormánybiztos ismerte be, hogy megpróbálták félreállítani a céget, de nem sikerült.

„Közvetítőként voltak jelen a piacon, és nélkülük nem egy, nem két, hanem harminc gyártóhoz nem lehetett hozzáférni. Az állam megpróbálta minden eszközzel megkerülni a Milipolt, de ez nem sikerült. El kell ismernünk, hogy a tulajdonosok jó céget raktak össze, amely ezentúl az államnak dolgozik” – mondta a 24.hu-nak Maróth Gáspár kormánybiztos.

Ezt a területet is Palkovics László fogja felügyelni, és hozzá tartoznak majd a hadiipar összes állami érdekeltségei is Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. néven. Ide tartozik majd a HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt., a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt., a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt., a Zalaegerszegen épülő harcjárműgyár, az Airbus magyarországi érdekeltsége, Aeroplex, HungaroControl és a Rába Holding is.

(Kiemelt kép: Lőszereket cipelő katona az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljának tavaszi hadgyakorlatán a szomódi lőtéren 2015. május 7-én. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

 

 

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.