Hadházy Ákos: Kubatov már régen is az orosz mintát akarta követni

A független országgyűlési képviselő szerint a veszélyhelyzet meghosszabbítása csak a Fidesz teljhatalmát szolgálja.

2021. április 22., 08:40

Szerző:

Hadházy Ákos a 168.hu Keljfeljancsi című műsorában elmondta, szerinte nem lehet komolytalannak nevezni Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc házasságát, ahogy azt sem lehetett komolytalan lépésnek hívni, hogy a miniszterelnök kérése ellenére nemrég Dubajban jártak. „Eddig az látszott, hogy van egy olyan ember, aki nem az intellektusáról volt ismert, azt mondta azért lett gazdag, mert a miniszterelnök barátja, ideális stróman. Most lesz egy olyan felesége, akiről nem lehet azt mondani, hogy buta lenne, hiszen orvosi diplomája is van, mégis ellentmondtak Orbán kérésének” – tette hozzá. 

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról Hadházynak az a véleménye, hogy ez csak a Fidesz további teljhatalmát szolgálná. A védelmi intézkedések bevezetése ugyanis nem feltétlenül függenek ennek fenntartásától. Mint mondta, szerinte a kormánypárt annak ellenére is meg tudja szavazni kétharmaddal a hosszabbítást, hogy egy képviselő a vírus miatt már több hete kórházban van, lélegeztetőgépen. „Vannak olyan ellenzéki képviselők, akik a Fidesszel szavaznak, ha így lesz, akkor ennek lehet az ellenzéki előválasztásra is hatása.” Mint mondta, nagyon rossz üzenet, hogy a napokban már két polgármester is azt kérte, hogy „ne foglalkozzunk most politikával”, és ne tartsák meg az ellenzéki előválasztásokat és a kampányt.

„A stadionokban büszkén bevállaljuk, hogy teltház lesz, de közben meg az ellenzéki szavazásokat el akarják lehetetleníteni" – háborgott Hadházy. Hozzátette, ha a kormány megfelelően csinálta volna a védekezést, nem lenne szükség veszélyhelyzetre, mert hazánk az egyik legrosszabbul teljesítő ország a védelemben. „Nincs szükség arra, hogy a kormánynak teljhatalma legyen és betilthasson tüntetéseket, ne lehessen a kormány lépései ellen tiltakozni, nem kellett volna tavasszal és ősszel sem bevezetni, most sem kell meghosszabbítani, ez csak egy jogi dolog.”

A napokban Tóth Csaba a Keljfeljancsi műsorában is megerősítette, hogy vitázna Hadházyval, ennek pedig a Momentum színeiben induló országgyűlési képviselőjelölt nagyon is örül.

„Az, hogy előválasztás van, az az összefogás lényege, de ezt sokan nem értik. Lehet erre úgy tekinteni, hogy veszekednek az ellenzékiek, de ez nem erről szól, ez esélyt ad arra, hogy minden körzetben találjunk egy jó jelöltet és az az egy indul a Fidesz ellen. Igyekezzünk normális körülmények között vitatkozni és legyen egy jelölt. (...) Ha érkezik hozzám Tóth Csabától felkérés, vállalom a vitát. Nagyon örülök, mert eddig másról volt szó, arról, hogy nincs közös témánk. Legyünk mások, mint a Fidesz, aki nyíltan megtagadja a vitákat, baj lenne, ha ez történne a zuglói körzetben is” – mondta Hadházy.

Az országgyűlési képviselőjelölt elmondta, nem vett részt az ellenzéki előválasztások kapcsán született etikai kódex összeállításában, és egyelőre nem is olvasta, ennek ellenére úgy gondolja nem sérthette meg az abban foglaltakat azzal, hogy szórólapokat osztott nemrég, amiben főként a Zuglóban történt korrupciós ügyekre hívta fel a figyelmet. „Nem volt szó benne Tóth Csabáról” – mondta.

Hadházy kiemelte azt is, hogy bár a közösségi oldalon nagyon sokszor ad hírt magáról és manapság sokat használják a kampányban is a Facebook-oldalt, ez szerinte mégsem tudja helyettesíteni a hagyományos sajtófelületeket. A bértollnokokról pedig annyit mondott, hogy még akkor találkozott a fogalommal, amikor a Fideszben volt. 

„Vannak olyan posztok, ahol lehet látni ezt a jelenséget. Befolyásolja a Facebook algoritmusát, de azokat nem befolyásolják, akik tudatosan keresik a híreket, a hergelésre hajlamos embereket azonban igen. (...) Még a Fideszben voltam, amikor Kubatov szólt, hogy kellenének ilyen bértollnokok” – mondta. Hozzátette, hogy Kubatov már akkor az orosz mintát akarta követni, amikor a közösségi oldalról még nem is gondolták, hogy ekkora befolyása lehet.

(Kiemelt kép: Hadházy Ákos, politikus, független országgyűlési képviselő. Fotó: Dimény András)

Új és részletes adatsorokat közölt a KSH a nyugdíjakról, és nyugdíjasokról. Ezek szerint nyugdíjban vagy egyéb nyugdíjjellegű ellátásban Magyarországon 2 millió 423 ezer fő részesült 2024 elején, a jogosultak 76%-a korbetöltött öregségi nyugdíjat kapott – írja a statisztikai hivatal alapján a Portfolio.