Gyurcsány Ferenc: Úgy látom, Orbán aláhegedül Trumpnak

Kocsmában mesélt a fiataloknak a politikáról Gyurcsány Ferenc és Kálmán Olga. 

2021. augusztus 10., 21:49

Szerző:

„Fussunk össze Budapesten, fiatalok!” – ezzel a címmel hirdette meg korábban kedd esti eseményét Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke egy budai bisztróba hívta a harminc év alattiakat. Korábban azt írta az esemény kapcsán, hogy országjárása alatt nagyon sok fiatal tett fel neki kérdéseket, ezért gondolta, hogy érdemes lenne egy összejövetelt tartani.

„El lehet küldeni melegebb éghajlatra” – mondta Gyurcsány, de csak kulturáltan, mert akkor szívesen vitába is száll, ígérte az eseményen részt vevőknek. A találkozóra egyébként Kálmán Olga is elkísérte, együtt válaszoltak a kérdésekre, amik hamar záporozni kezdtek. Többek között felmerült, hogy az ellenzék vajon miért nem ül rá jobban olyan témákra, ami a kormánypártnak kényes lehet. Példaként említették Kaleta Gábor pedofil- vagy Borkai szexbotrányát.

Kálmán Olga. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

„Nem igaz, hogy az ellenzék nem mondja el a véleményét, csak kevés felület van, hogy eljusson hozzátok” – mondta Kálmán, aki úgy szemléltette mindezt, hogy elvette a szája elől a mikrofont, így nem hallatszott a hangja. A résztvevők közül közben bekiabálta valaki, hogy „Gyurcsány kilövette a szemét” egy embernek a 2006-os zavargások alkalmával. „Nem szeretem a kiabálókat. A kiabálók menjenek a focipályára!” – mondta Gyurcsány válaszként. A jelenlévőktől ekkor tapsot kapott. 

„Először el kell dönteni, hogy újságírók vagy propagandisták vagyunk” – folytatta Gyurcsány egy újságírónak, aki egy kormányoldali lap munkatársa, és mondandóját azzal kezdte, hogy nem újságíróként, hanem magánszemélyként szeretne választ kapni a DK elnökétől. „Sokunknak közös nemzeti és kisebb közösségi drámája 2006. Az a kérdés, hogy ez a dráma milyen dráma. (...) Jól szolgáltam a hazámat, tisztességgel. Bíztam a köztársaság rendőrségében, ahogy bízik benne az amerikai elnök, bár jobban hiszek Bidenben, mint a kongresszust megtámadtató Trumpban, akinek, úgy látom, hogy mostanában aláhegedül az Orbán nevű kormányfő. Azt is kell, hogy lássam, hogy az akkori rendőrség követett el hibákat, de azt is látom minden állítással szemben, hogy Gyurcsány senki szemét nem lövette ki, ahogyan magát sem vezettettem el!” – mondta még az újságírónak. 

Gyurcsány kiemelte, a DK azért akar hatalomra kerülni, hogy „maguk szabadok lehessenek”. Hozzátette, az a dolga, hogy segítse majd az oktatás és az egészségügy javulását. Szerinte nyugaton remek dolog, hogy kormányok és ellenvélemények jönnek-mennek, mert az szabadságot feltételez. „Azt kívánom Önöknek, hogy szabadon választhassanak minden tudás birtokában, ha így lesz, ez egy szabadabb és jobb ország lesz.”

Kérdések hangzottak el az SZJA- mentességgel kapcsolatban, a társadalmi megosztottságról és kultúrális sokszínűségről is.

Kálmán Olga a 168.hu kérdésére elmondta, szerinte a jó politikus az, aki meghallgatja az embereket. „Nem pedig, aki mindig saját maga próbálja kitalálni, hogy egy-egy társadalmi csoportnak éppen mire van szüksége, és egy-egy döntést hogyan kell meghozni. Az, hogy a fiatalok nem érdeklődnek a politika iránt és nincs véleményük, nem igaz. Ez a generáció ugyanis aktív. Bevonni őket a politikába, nem valami úri huncutság, hanem maga az életünk. Hisz a politika meghatározza az életünket” – mondta. Hozzátette, a fiataloknak igenis kell, hogy beleszólásuk legyen a politikába.

A politikus elmondta, miközben járják a DK-val az országot, sok fiatallal beszélgetnek. Úgy látja, térségenként és korosztályonként más és más ügyek foglalkoztatják az embereket. „Egy Győr-Moson-Sopron megyei embernek más típusú problémái is lehetnek, mint egy Budapest II. kerületében élőnek. Akik figyelik a híreket, tudják, hogy miről van szó, és olyan dolgokat is kérdeznek, amik a napi történésekkel és az ő jövőjükkel is összefügghetnek. Az itt lévők, és mi is, bízunk a kormányváltásban, és ha ez bekövetkezik, akkor természetes, hogy kíváncsiak például arra, hogy mi lesz az SZJA-val.”

Hozzátette, számára kiemelten fontos lesz, hogy a szabad sajtó presztízsét visszaadják kormányváltás esetén. „Száz újságárushoz is elmehet Orbán Viktor, és megpróbálhatja ezzel demonstrálni, hogy szólás- és sajtószabadság van Magyarországon. De közben mindent megtesz annak érdekében, hogy ne legyen. Az teljesen egyértelmű, hogy az új kormánynak vissza kell adnia egy csomó intézmény tisztességét. Vissza kell adni az ombudsman intézményének a tisztességét, vissza kell adni a médiahatóság tisztességét, de sorolhatnám az ügyészségtől elkezdve mindenen át. Egy évtized alatt olyan világot építettek ki Orbán Viktorék, hogy már szinte nincs is olyan szeglete, amit ne kellene lebontani. Első helyen én nyilván személyes érintettségből is azt mondom, hogy a sajtószabadságot, a szabad sajtó presztízsét visszaadni nekünk kötelességünk lesz!”

(Gyurcsány Ferenc beszél a Fussunk össze Budapesten, fiatalok! című rendezvényen Budapesten, 2021. augusztus 10-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.