Elhunyt T. Sós Vera, Széchenyi-díjas matematikus

A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 93 éves volt.

2023. március 22., 20:04

Szerző:

Életének 93. évében szerdán elhunyt T. Sós Vera Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a számelmélet és a kombinatorika nemzetközileg elismert, iskolateremtő kutatója - közölte az MTA szerdán az MTI-vel.

T. Sós Vera úttörő eredményeket ért el, és új kutatási irányokat indított a matematika két különböző ágában, a számelméletben és a kombinatorikában, azokon belül elsősorban az egyenletes eloszlás elméletében, illetve az extremális gráfelméletben. Tudományos munkássága, hazai és nemzetközi iskolateremtő és tudományszervezői munkája igen jelentősen járult hozzá a diszkrét matematika utóbbi fél évszázados, robbanásszerű fejlődéséhez - hangsúlyozták az Akadémia honlapján olvasható méltatásban.

T. Sós Vera 1930. szeptember 11-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE matematika-fizika szakán végezte, majd több évtizeden át itt tanított, elsőként Magyarországon kialakítva a kombinatorika rendszeres oktatását. Az ő szemináriumain és az ő személyes irányítása alatt tanult kutatni az új kombinatorikus nemzedék szinte minden tagja. A matematikai tudomány doktora értekezését 1980-ban védte meg, az Akadémia 1985-ben levelező, 1990-ben rendes tagjává választotta.

Azt írták, a matematikai közélet majd minden területén szerepet vállalt: akadémiai, minisztériumi, egyetemi bizottságokban, a Bolyai János Matematikai Társulat munkájában. Neves folyóiratok szerkesztője volt, és az egyik elindítója a Combinatorica folyóiratnak, a terület egyik vezető nemzetközi lapjának. Kiemelkedően sikeres konferenciák, nemzetközi együttműködési projektek szervezését vezette.

Tudományos munkásságáért 1983-ban Akadémiai Díjjal, 1997-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki. Ez utóbbit "a kombinatorikában és a számelméletben elért eredményeiért, az utánpótlás nevelésében szerzett múlhatatlan eredményeiért" kapta. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2002-ben vehette át. 2015-ben neki ítélték az Akadémiai Aranyérmet.

Nemzetközi elismertségét számos előkelő külföldi meghívás jelzi. Az Osztrák Tudományos Akadémia 1995-ben az MTA tiszteleti tagságának megfelelő levelező tagjává választotta, az Academia Europaea pedig 2013-ban fogadta tagjai sorába.

(Kiemelt kép: T. Sós Vera. Fotó: Wikimedia Commons)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.