Gulyás Gergely szerint jár nekünk a Norvég Alap pénze, amiről Orbán a saját céljai szerint alkudozott Trumppal

2019. július 3., 15:49

Szerző:

A hagyományos csütörtöki időponttól eltérően szerdán tartotta a Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol a Direkt 36 által közölt szerdai cikkről is kérdezték újságírók. Az oknyomozó portál úgy értesült diplomáciai forrásokból, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte – sikertelenül – Donald Trump amerikai elnöktől a júniusi találkozójukon, hogy gyakoroljon nyomást Norvégiára, hogy az ne finanszírozzon tovább magyar civil szervezeteket.

Magyarország pont a kormány álláspontja miatt még nem kötött új megállapodást Norvégiával. A Norvég Alap 70 milliárd forint támogatást biztosít az országnak, ebből 7 milliárdot közvetlenül civilek kaphatnak meg. Tehát a kormány egyelőre inkább nem kér 63 milliárd forintot, ha azon kívül 7-et nem az elképzeléseik szerint oszthatnak szét független szervezetek között.

„Nem tudjuk, lesz-e megállapodás, de Magyarországnak ez a pénz jár.”

– fogalmazott a témában Gulyás Gergely miniszter. Hozzátette a már jól ismert szólamokat, hogy a kormány szerint Soros György által favorizált civil szervezeteket támogatnak a norvégok, és amíg erről nem mondanak le, addig nem lesz megállapodás a két ország között. Gulyás szerint a magyar kormány inkább a romákat támogatná, nem az említett civileket.

Kormányinfó Gulyás Gergely
Fotó: Kovács Attila

A pénz azért "jár" egyébként, mert bár Norvégia nem EU-tag, de nemzetközi egyezmények szerint hozzáférhet a közös piachoz, cserébe vállalták a kelet-közép európai térség támogatását is, köztük Magyarországét.

Az Orbán-kormánynak évek óta törekvése, hogy a vele kritikus, illetve tőle független civil szervezetek minél kevesebb forráshoz férjenek hozzá. Kezdődött ez a Norvég Civil Alap elleni akciókkal, ami a civiltörvényben és a mostani "meg nem állapodásban" csúcsosodott ki.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.