Génmanipulálástól féltik az ételeinket

Elképzelhető, hogy forgalmaznak génmódosított élelmiszereket hazai cégek, igaz, csak kis mennyiségben vagy feltüntetve. A Greenpeace szerint az állatkísérletek azt igazolják, hogy ez veszélyes.

2012. december 6., 22:59

Jelentősebb élelmiszert előállító vagy forgalmazó cégeknek küldött kérdőívet a Greenpeace Magyarorsz, írja a

Bors.

– Szomorú ez, mert ilyenkor a vásárlók találgatni kezdenek, és megrendül a bizalom – vélekedik Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

Magyarországon a törvény nem engedi génmódosított növények termesztését, ám a forgalmazásuk megengedett. Igaz, ezt jelölni kell az árun.

– De csak akkor, ha az adott összetevőn belül meghaladja a 0,9 százalékot a génmódosított anyag aránya. Ráadásul a húst, tejet és tojást tartalmazó készítményeknél nem kell jelölni, ha az állat, amelyből származik, génmanipulált növényt fogyasztott – hívja fel a figyelmet Tömöri Balázs. A Greenpeace munkatársa szerint hiába bizonyosodott be állatkísérletekkel, hogy a génmódosított élelmiszerek allergiát, máj- és vese bajt, szaporodási zavarokat okozhatnak, az óriási üzlet miatt nem szabnak nekik gátat.